Izbjeglice iz sabirnog centra kod Reskea krenule pješke ka Budimpešti

Izbjeglice su iz novog sabirnog centra kod Reskea, prema navodima televizije M1, krenule oko 18 sati. Policija je pokušala da ih zaustavi, ali u tome nije uspjela
0 komentar(a)
Mađarska migranti, Foto: Reuters
Mađarska migranti, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.09.2015. 20:13h

Auto-put M5 u Mađarskoj koji od Horgoša vodi ka Budimpešti zatvoren je večeras nakon što je grupa od par stotina migranata krenula pješice iz sabirnog centra kod Reskea ka mađarskoj prijestonici.

Prema navodima mađarske policije i državne televizije M1, autoput je zatvoren sa obje strane između Reskea, koji se nalazi nedaleko od granice sa Srbijom, i mjesta Petefisalaš.

Posljednje informacije govore da je grupa od oko 100-150 izbjeglica stigla do izlaska za Baju, gdje ih je zaustavio kordon policije, ali su oni ipak uspjeli da nastave put dalje, a trenutno su u toku razgovori predstavnika policije i izbjeglica na auto-putu.

Izbjeglice su iz novog sabirnog centra kod Reskea, prema navodima televizije M1, krenule oko 18 sati. Policija je pokušala da ih zaustavi, ali u tome nije uspjela.

U toj početnoj grupi, kako se navodi, bilo je porodica sa malom djecom, koji nisu željeli da se registruju već su krenuli pješke ka mađarskoj prijestonici uz povike "Budimpešta, Budimpešta" i "Sloboda, sloboda".

Dio njih policija je ubijedila da se, zbog hladnoće, ipak upute u kamp.

Prema informacijama televizije M1, večeras je u Morahalomu, na granci sa Srbijom, i premijer Mađarske Viktor Orban, u pratnji ministra Janoša Lazara, koji je obišao radnike angažovane na izgradnji zida duž granice.

M1 takođe izvještava da se nesmetano odvija transport izbjeglica vozom ka Heđešhalomu, na mađarsko-austrijskoj granici, i dalje ka zapadu, te da nema znakova da će Austrija uskoro zatvoriti granicu.

Bonus video: