Cipras želi apsolutnu većinu za Sirizu

Cipras je na konferenciji za novinare rekao i da je na grčkom narodu da odluči koju stranku želi u vladi i naglasio da će dileme biti između Sirize i Nove demokratije, opterećene "grijesima iz prošlosti"
61 pregleda 0 komentar(a)
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.09.2015. 14:11h

Bivši premijer Grčke Aleksis Cipras ponovio je danas da će pokušati da osvoji apsolutnu većinu za svoju stranku Siriza na predstojećim izborima, ali je nagovjestio da će, ako nijedna partija ne dobije dovoljno glasova da vlada sama, koaliciona vlada biti brzo formirana.

Cipras je na konferenciji za novinare rekao i da je na grčkom narodu da odluči koju stranku želi u vladi i naglasio da će dileme biti između Sirize i Nove demokratije, opterećene "grijesima iz prošlosti".

"Glasači će odlučiti da li žele Sirizu s apsolutnom većinom ili u koaliciji sa drugima", rekao je Cipras i dodao da je njegova stranka već pokazala da je sposobna da sarađuje sa snagama koje imaju veoma različite ideologije, kao što je partija Nezavisni Grci (ANEL).

Cipras je juče ocjenio da su predstojeći izbori "bitka između sedam mjeseci njegove časne vlade i mračnog perioda korupcije i mreža moći" koje su preovladavale prethodnih decenija

Bivši premijer smatra i da je on u najboljem položaju da poboljša dogovor s kreditorima koji je sklopio, a koji smatra otvorenim po mnogim pitanjima, uz mogućnost da bude ispravljan putem pregovora.

Cipras je podnio ostavku krajem avgusta, samo sedam mjeseci od početka svog četvorogodišnjeg mandata, u pokušaju da uguši pobunu krajnje ljevičarskih poslanika iz redova svoje stranke i učvrsti svoju moć.

Prevremeni izbori u Grčkoj biće održani 20. septembra, podseća AP.

Bonus video: