Evropska komisija hitno dala pomoć poljoprivrednicima

Oko 6.000 zemljoradnika je u protestnoj povorci prošlo kroz Brisel, sa 2.000 traktora koji su neprestano trubili i poremetili saobraćaj, a bilo je i sukoba demonstranata i policije
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.09.2015. 17:49h

Hiljade poljoprivrednika s traktorima protestovale su danas ispred sjedišta Evropske unije u Briselu tražeći veću pomoć i više cijene za mlijeko i svinjsko meso.

Evropska komisija je na hitnoj sjednici odgovorila usvajanjem plana pomoći od 500 miliona eura.

Proizvođači mlijeka i svinjskog mesa iz 28 zemalja članica EU došli su organizovano, a kolone traktora su od jutros bile na ulicama glavnog grada Belgije.

Oko 6.000 zemljoradnika je u protestnoj povorci prošlo kroz Brisel, sa 2.000 traktora koji su neprestano trubili i poremetili saobraćaj, a bilo je i sukoba demonstranata i policije.

"Cijene su pale 30 do 40 odsto za većinu poljoprivrednika i gazdinstvima prijeti bankrot", rekao je Sieta van Keimpema, potpredsjednik evropskog udruženja proizvođača.

Potpredsjednik Evropske komisije Jirki Katainen objavio je plan podrške čiji je cilj da se odmah olakša teret duga poljoprivrednika, mnogi od kojih prodaju mlijeko po cijeni nižoj od troškova proizvodnje. Tržište je preplavljeno poslije reformisanja sistema kvota ove godine.

Katainen je najavio i mjere za stabilizaciju tržišta i bolje regulisanje lanca snabdijevanja da bi se farmeri bolje zaštitili.

Kvote kojima je proizvodnja mlijeka bila ograničena, ukinute su u aprilu, te su cijene potom pale zbog prevelike proizvodnje. Ruska zabrana uvoza hrane iz EU je dodatno pogoršala situaciju.

Galerija

Bonus video: