Snouden kritikovao Rusiju zbog slobode izražavanja

Snouden se danas obratio na video konferenciji organizatorima norveške nagrade Bjernson za slobodu izražavanja koja je ove godine njemu pripala.
1 komentar(a)
Edvard Snouden, Foto: Reuters
Edvard Snouden, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.09.2015. 16:09h

Bivši saradnik američke Nacionalne bezbjednosne agencije (NSA) Edvard Snouden kritikovao je danas ograničenu slobodu izražavanja u Rusiji, u kojoj je našao utočište ali u koju nije nikada namjeravao da ode.

Snouden, protiv kojeg je izdata potjernica poslije otkrivanja američkog programa prisluškivanja, obratio se danas na video konferenciji organizatorima norveške nagrade Bjernson za slobodu izražavanja koja je ove godine njemu pripala.

"Suštinski je progrešna riješenost ruskih vlasti da sve više kontrolišu internet uključujući i privatnost ljudi kako bi odlučile šta je prema njima dobar način izražavanja. To je pogrešno i to nije zadatak jedne vlade", ocijenio je on. Snouden je podsjetio da nije sam odlučio da živi u Rusiji.

"Nikada nisam imao namjeru da budem u Rusiji. Samo sam prolazio kroz tu zemlju na putu za Južnu Ameriku, ali su SAD poništile moj pasoš", rekao je on.

Snouden se u SAD suočava sa optužbama za špijunažu jer je otkrio globalni program prisluškivanja i praćenja koji je NSA sprovodila u SAD i širom svijeta.

Bonus video: