Kopač: Evropska unija da ne očekuje preveliku solidarnost od Poljske

Kopač je izjavila da je izbjeglička kriza i sve ono što se dešava u Mađarskoj, Njemačkoj, Italiji ili Grčkoj alarmantno ali da je krivac za sve to nesposobnost Evrope da u pravom trenutku reaguje na uzroke migracija
2 komentar(a)
Eva Kopač, Foto: Reuters
Eva Kopač, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.09.2015. 12:25h

Poljska premijerka Eva Kopač poručila je danas Evropskoj uniji da je Poljska spremna da prihvati 2.200 izbeglica u okviru dobrovoljnih kvota kao i na razne dalje varijante rješavanja izbjegličke krize ali da Evropa ne smije da zahtijeva od Poljske prekomjernu solidarnost.

"Imamo obavezu da budemo solidarni sa Evropom zato što smo mi, Poljaci, tu solidarnost koristili. Ali ta solidarnost mora da bude odgovorna i da bude dvosmjerna. Mi ne očekujemo veću solidarnost nego što Evropa može da pruži. Zato i naša solidarnost u prihvatanju izbjeglica mora da vodi računa o našim mogućnostima i da ne destabilizuje živote naših stanovnika", kazala je premijerka nakon vanrednog hitnog zasijedanja Kriznog štaba poljske vlade u Varšavi.

Kopač je izjavila da je izbjeglička kriza i sve ono što se dešava u Mađarskoj, Njemačkoj, Italiji ili Grčkoj alarmantno ali da je krivac za sve to nesposobnost Evrope da u pravom trenutku reaguje na uzroke migracija.

"Sveli smo se isključivo na to kako ćemo među pojedine države podijeliti izbjeglice koje nadiru u Evropu", rekla je nakon sastanka Kriznog štaba premijerka i obećala Poljacima da njena vlada neće preduzeti nijedan korak koji bi vodio ka destabilizaciji i smanjenju bezbjednosti života Poljaka.

Poljska premijerka dodala je da sve gora situacija iziskuje analizu svih varijanti razvoja izbjegličke krize i nagovijestila da prijem 2.200 izbeglica nije posljednja riječ.

"Danas je prerano za nekakva konkretna obećanja ali obavezujemo se na solidaran odgovor na izazove pred kojima je danas EU", kazala je Eva Kopač.

Šef državnog Biroa za strance Rafal Rogala rekao je nakon sastanka poljskim medijima da Poljska ima već spremne krizne planove i to za prihvatanje od nekoliko hiljada do čak nekoliko desetina hiljada izbjeglica.

"U skladu sa obavezama preuzetim u junu spremamo se da prihvatimo 2.200 izbeglica.

Posljednjih sedmica situacija se promijenila, ali još uvek nemamo formalni predlog", rekao je Rogala o novim planovima EU da se pored dogovorenih kvota za razmiještanje 40.000 izbeglica, solidarno razmjesti po pojedinim članicama još 120.000.

Poljska bi pored već dogovorenih 2.200 izbeglica trebalo prema tim planovima da primi još 8.000 u naredne dvije godine.

Rogala je danas kazao da Poljska ima detaljno razrađen krizni plan za prihvatanje i integraciju oko 30.000 izbeglica, jer je te planove izradila još 2014. godine u strahu da bi eskalacija sukoba u Ukrajini dovela do egzodusa izbjeglica iz te zemlje a prva zemlja koja bi im pružila utočište bila bi Poljska.

Bonus video: