GUTEREŠ PODNOSI OSTAVKU

Bivša danska premijerka na čelu UNHCR-a

Prije nego što je danas najavljena njegova ostavka, Gutereš je ukazao da Evropska unija mora da napravi "temeljne promene" u politici kako bi primila veći broj izbjeglica
1 komentar(a)
Hele Torning Šmit, Foto: Reuters
Hele Torning Šmit, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.09.2015. 12:20h

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za izbjeglice Antonio Gutereš podnijeće ostavku na tu dužnost krajem ove godine i neće se kandidovati za novi mandat na čelo te agencije, rekla je danas njegova portparolka.

Prije nego što je danas najavljena njegova ostavka, Gutereš je ukazao da Evropska unija mora da napravi "temeljne promene" u politici kako bi primila veći broj izbjeglica, prenosi Rojters.

Odgovor EU na izbjegličku krizu biće "ključni momenat" za ovaj blok, istakao je on i upozorio da bi podijeljena EU mogla da koristi samo krijumčarima.

"EU sada nema drugog izbora nego da mobiliše sve svoje snage za rješavanje krize. Jedini način da se problem riješi je da Unija i sve njene članice primijene zajedničku strategiju, zasnovanu na odgovornosti, solidarnosti i povjerenju", istakao je Gutereš.

Danska, čiji se propisi o prihvatanju izbjeglica smatraju strožijim nego u drugim evropskim zemljama, imenovala je bivšu premijerku Hele Torning-Šmit na čelo UNHCR-a umjesto Gutereša.

Gutereš odlazi sa čela UNHCR-a u trenutku kada se Evropa hvata u koštac sa najvećom izbjegličkom krizom u regionu poslije Drugog svjetskog rata, sa hiljadama migranata koji traže utočište bježeći od nasilja i nedaća na Bliskom istoku i Africi, zaključuje britanska agencija.

Preporučujemo za Vas