Premijeri Višegradske grupe odbiće kvote za izbjeglice

Kopač, Sobotka, Fico i Orban namjeravaju da poruče da jeste neophodno pomoći ljudima koji bježe spasavajući gole živote od rata i nemaju kuda da se vrate, ali da nije moguće da Evropa otvori širom vrata ekonomskim imigrantima kojih je prema procjenama srednjeevropskih zvaničnika u sadašnjem talasa ogromna većina
53 pregleda 0 komentar(a)
Bohuslav Sobotka, Foto: Beta/AP
Bohuslav Sobotka, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 04.09.2015. 08:04h

Premijeri Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske popodne na vanrednom samitu Višegradske grupe u Pragu namjeravaju da ponovo odlučno odbiju preraspodjelu izbjeglica po obavezujućim kvotama a spremaju se da zatraže od EU da konačno počne da sprovodi već dogovoreno - borbu protiv bandi krijumčara izbjeglica i kontrolu spoljašnjih šengenskih granica.

"I kada bi pristali da preraspodijelimo izbjeglice po obavezujućim kvotama, većina ionako smjera u razvijene zemlje kao što je Njemačka ili Skandinavija i neće ostati kod nas. To neće funkcionisati a da ih zadržimo morali bi onda da odustanemo od slobode kretanja i obnovimo unutrašnje granice u EU", kazao je danas češkom radiju domaćin samita češki premijer Bohuslav Sobotka.

Češki premijer poručio je da nisu potrebni uopšte neki novi samit EU povodom izbjeglica, već da Evropska komisija mora da počne da insistira da se sprovedu mjere koje su već dogovorene u aprilu i junu, kao što umije da insistira da se sprovode neke njene nebitne i manje važne smjernice.

"Mi smo već imali dva samita EU. Izbjeglička kriza se neće riješiti stalnim sastajanjem u Briselu", kazao je češki premijer i podsjetio da je već dogovoreno da se krene oštro protiv krijumčara izbjeglica, posebno na Sredozemnom moru, zaštiti bolje spoljašnja šengenska granica i otvore na njoj sabirni centri za izbjeglice gdje bi se izvršila selekcija ko zaista ima pravo na zaštitu.

"Očigledno je da sistem identifikacije i registracije izbjeglica ne funkcioniše", kazao je Sobotka i pitao kako je moguće da se u Mađarskoj odjednom nađe takav broj izbjeglica koje su već prvo stigle u jednu šengensku zemlju a zatim prešli cijeli Balkan.

Sobotka je rekao da je cilj ovog vanrednog hitnog samita V4 da zemlje te grupe usvoje zajednički koordinirani stav sa kojim će nastupati u razgovoru o izbjegličkoj krizi sa evropskim partnerima.

Eva Kopač, Bohuslav Sobotka, Robert Fico i Viktor Orban namjeravaju takođe da poruče da jeste neophodno pomoći ljudima koji bježe spasavajući gole živote od rata i nemaju kuda da se vrate, ali da nije moguće da Evropa otvori širom vrata ekonomskim imigrantima kojih je prema procjenama srednjeevropskih zvaničnika u sadašnjem talasa ogromna većina.

"Poljska ne može sebi da dopusti luksuz da prima ekonomske imigrante", kazala je juče i poljska premijerka Eva Kopač.

Istovremeno kada i premijeri sastaće se u Pragu i češki ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec i njegov slovački kolega Robert Kalinjak da razmotre eventualne mjere i saradnju ukoliko bi Mađarska digla rampu izbeglicama da pođu ka Njemačkoj i Skandinaviji što bi izbjeglički talas prenilo u Slovačku i Češku.

U ponedjeljak će se u Bratislavi vanredno povodom daljih mjera u izbjegličkoj krizi sastati austrijski kancelar Verner Fajman i premijeri Češke Bohuslav Sobotka i Slovačke Robert Fico.

Bonus video: