POMALO DRSKA, NESNOSNA, ALI VEOMA ODLUČNA

Za "Tajms" i crtać ruska propaganda: "Nije pretjerivanje ako Mašu poredimo za Putinom"

Ruski mediji tvrde da je u pitanju "patološka rusofobija" zapadnih medija
166 pregleda 21 komentar(a)
Maša i medvjed, Foto: Printscreen (YouTube)
Maša i medvjed, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 21.11.2018. 19:58h

Članak objavljen u britanskom dnevnom listu Tajms o propagandnim elementima u animiranoj seriji "Maša i medvjed" izazvao je zaprepašćenje u ruskim medijima i na društvenim mrežama.

U tekstu se citiraju zaključci iz finskih dnevnih novina Helsingin Sanomat, na osnovu intervjua s estonskim profesorom Pritom Hobemagijem sa Instituta za komunikacije na Univerzitetu u Talinu, koji kaže da medved predstavlja Rusiju, a glavni zadatak ovog lika je da djeca steknu pozitivnu sliku o ovoj zemlji.

Animirana serija "Maša i medvjed" je veoma popularna van granica Rusije. Engleski Youtube kanal ima više od četiri miliona pretplatnika. Do sada je na internetu ovaj crtani pregledan više od 40 milijardi puta. Dostupan je i preko popularne platforme Netfliks.

Hobemagi vjeruje da je ovaj crtani film dio kampanje koja ugrožava nacionalnu bezbjednost Estonije, prenosi BBC na srpskom.

Specijalista za bezbjednost na Univerzitetu Bakingem Entoni Gilis izjavio je za Tajms: da je "Maša je drska, pomalo i nesnosna, ali je veoma odlučna."

"Pokušava da radi više stvari istovremeno. Nije preterivanje ako je poredimo s Putinom".

Ruski mediji tvrde da je u pitanju "patološka rusofobija" zapadnih medija.

"Crtani film 'Maša i medvjed' ponovo je izazvao histeriju među zapadnim kritičarima," piše Rosiskaja gazeta. "Na zapadu tvrde da se Maša 'ponaša kao kao Putin', a meda utiče na svijest djece" stoji u tekstu u dnevnom listu Vesti.

Ambasada Rusije u Britaniji je reagovala. "Danas je Tajms pokrenuo veoma važno pitanje: kako spasiti Britaniju od Maše i medvjeda? Pokrenuti Centar protiv crtanih filmova negde na Baltiku? Staviti sve animatore i crtače na listu EU sankcija? Jasno je da je neophodan odlučan, ali i skup pristup ovom problemu", ironičan je tvit diplomata.

Novinari, za koje se ne može tvrditi da su na listi miljenika Kremlja, ponudili su jednostavno objašnjenje za ovu situaciju.

"Naravno da će državni mediji likovati nad blesavim tekstom iz Tajmsa o tome kako su Maša i medvjed Putinova propaganda. To je sve veoma predvidljivo", piše Aleksej Kovalev, osnivač projekta koji se bavi otkrivanjem lažnih vijesti.

"Tokom bavljenja novinarskim poslom, navikao sam se da poslanici u ruskoj dumi tvrde da su Hari Poter ili Teletabisi dio tajne zavjere protiv ruske djece. Kad god je loša situacija, lansiraju se ovakve priče," zaključuje novinar Leonid Ragozin, koji je radio u ruskoj službi BBC i Njuzvik.

"Crtani film 'Maša i medvjed' neće osvojiti vašu zemlju. Današnji besmislen tekst u Tajmsu o tome kako je sve to dio ruskog hibridnog rata me je baš nasmijao", izjavio je jedan od vodećih eksperata u Rusiji u Velikoj Britaniji, Mark Galeoti.

Šef studija Animakord, Dimitri Lovato rekao je u intervjuu za agenciju RIA Novosti da je moguće komentarisati ove vijesti samo ironično.

"Nažalost mi nismo dobili nikakav državni novac. A nismo ga ni tražili, zato što je ovo čisto komercijalni projekat", rekao je.

On kaže da ne postoje nikakve političke aluzije u ovom crtaću.

Zbog čega su popularni crtani kritikovani?

  • Crtani film „Tom i Džeri" je optužen zbog rasnih i etničkih predrasuda, pošto je jedan od likova crna kućna pomoćnica. Takođe, nekima je smetalo što pojedini likovi u crtaću puše.
  • Jedan gledalac u Americi podnio je prijavu protiv autora i emitera crtanog filma "Pčelica Maja", pošto se u jednoj epizodi navodno vidi odraz penisa na kori drveta. Netfliks je povukao spornu epizodu sa svoje platforme.
  • U jednoj sceni u crtaću "Saut park", koji je poznat po grubim i ponekad vulgarnim šalama, bijes je izazvalo pojavljivanje lika proroka Muhameda u kostimu medvjeda. Autori crtaća su dobili mnogo prijetnji, a kanal Komedi central je isjekao scenu koja je izazvala skandal, što su kritikovali mnogi borci za slobodu govora.
  • Miki Maus je zabranjen u Njemačkoj 1936, pošto su nacisti smatrali da je Volt Dizni Jevrej, samim tim "stvaralac degenerisane umjetnosti"; a firera je dodatno razjarilo pojavljivanje Mikija u uniformi pruskog vojnika. Kasnije su vlasti Istočne Njemačke zabranile crtaće o Mikiju, jer su smatrali da je to dio „američkog imperijalizma".
  • Iako je bio veoma popularan, crtani film "Simpsonovi" privukao je mnogo kritika. Pojedini predstavnici u ruskoj dumi smatrali su da je ovaj crtani film "agresivan i potencira sukobe između roditelja i djece". Slično misle i američki konzervativci. Bivša Prva dama SAD, Barbara Buš kaže da su "Simpsonovi" nešto najgluplje što je u životu vidjela.
Preporučujemo za Vas