Većina Italijana liderom smatra Salvinija, a ne Kontea

Salvini je veoma prisutan na društvenim mrežama, radio-stanicama i televiziji, zalažući se za promovisanje svoje populističke i antiimigracione politike svoje partije
0 komentar(a)
Mateo Salvini, Foto: Reuters
Mateo Salvini, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.11.2018. 15:22h

Matea Salvinija, lidera antiimigrantski nastrojene stranke Liga, većina Italijana vidi kao istinskog šefa vlade, dok svega svaki šesti smatra da premijeru Đuzepeu Konteu ta uloga "leži", pokazuju rezultati najnovije ankete.

Mjesečno istraživanje, čije je rezultate objavio italijanski list Republika, pokazuje da je za 58 odsto ispitanika pravi lider Mateo Salvini, dok je samo 16 odsto Italijana mišljenja da je to Đuzepe Konte, a 14 odsto liderom smatra Luiđija di Maja, koji se nalazi na čelu Pokreta pet zvjezdica, prenosi Rojters.

Salvini i Di Majo su potpredsjednici Konteove koalicione vlade, koja je na dužnost stupila u junu i koja, prema anketi Demosa, uživa podršku 58 odsto ispitanika.

Salvini je veoma prisutan na društvenim mrežama, radio-stanicama i televiziji, zalažući se za promovisanje svoje populističke i antiimigracione politike svoje partije.

On je i najbeskompromisniji glas autoriteta koji se čuje iz Rima u "natezanju" sa Briselom povodom budžeta za 2019. za koji vlasti EU kažu da krši propise evropskog bloka i pozivaju italijansku vladu da ga prerade, navodi britanska agencija.

Salvini prednjači u odnosu na Kontea i kao najpopularniji italijanski političar, pri čemu je u oktobru zabilježio podršku 60 odsto ispitanika, kao i u septembru, piše Tanjug.

Većina glasača opozicione partije kaže da Salvinija smatraju istinskim liderom vlade, među kojima 70 odsto glasača Demokratske partije i 51 odsto glasača stranke Forca Italija bivšeg premijera Silvija Berluskonija.

Čak i među članovima Pokreta pet zvjezdica, 35 odsto njih Salvinija vidi kao istinskog lidera, dok samo dva odsto više ispitanika pravim liderom smatra Di Maja.

Bonus video: