Ruski poslanik prihvatio izazov: Dijetom ruske ministarke do sigurnog mršavljenja

"Makarone koštaju jednako svuda. Ako bismo se samo njima hranili, završili bismo u bolnici“
3 komentar(a)
Nikolaj Bondarenko, Foto: Riafan.ru
Nikolaj Bondarenko, Foto: Riafan.ru
Ažurirano: 10.11.2018. 07:39h

U vrijeme kada su vlade pod pritiskom da sprovode mjere štednje, lokalni parlament Saratovske oblasti na zapadu Rusije nije izuzetak.

Poslanik Komunističke partije Nikolaj Bondarenko, koji na društvenim mrežama objavljuje svoje aktivnosti, prihvatio je izazov da preživi od 3.500 rubalja (nepunih 46 eura) mjesečno.

To je suma koja je, prema mišljenju vlade Saratovske oblasti, dovoljna prosječnom građaninu za hranu i piće, i time je opravdala skromno povećanje penzija od 288 rubalja.

Njegov spor oko povišice sa Natalijom Sokolovom, regionalnom ministarskom za socijalna pitanja, imao je više od 850.000 pregleda na Jutjubu, piše BBC.

Bondarenko je predložio da ona pokuša da se prehrani od tolikog budžeta, ali je odbila i ponudila mu da sastavi uravnoteženi jelovnik i predloži prodavnice u kojima može kupiti namirnice po sniženoj cijeni.

„Makarone koštaju jednako svuda. Ako bismo se samo njima hranili, završili bismo u bolnici“, rekao joj je Bondareko.

Iako je ministarka Sokolova smijenjena nakon što je izjavila da je 3.500 rubalja dovoljno da se preživi, Bondarenko je nastavio da vodi dnevnik o „ministarskoj dijeti“ na svom Instragram profilu, koji sada ima više od 90 hiljada pratilaca, navodi BBC.

On je objavio šta je kupio prve nedjelje, od 875 rubalja i priznao da nije bilo lako.

Na video snimku je objavio da su najjeftiniji proizvodi koje je kupio bila jaja i hljeb, što nije dovoljno. Kupio je i povrće i piletinu, plus „makarone, naravno“.

Pratioci na instagramu su takođe objavili predloge i komentare.

„Imam tri sina i muža. Trošimo 30.000 rubalja mjesečno samo na hranu!“ požalila se jedna Ruskinja, koja je kazala da govedinu kupuje samo jednom mjesečno.

Jedan komentar je glasio da bi svi ministri trebalo da se podvrgnu toj dijeti da bi smršali. Neki su pohvalili njegovu akciju, dok su drugi bili sarkastični i predložili cigarete i votku „da bi preživjeli i ostali ljudi“.

Kritičari su ocijenili da se Bondarenko bavi jeftinom samopromocijom.

Do kraja prvog dana, Bondarenko je za lokalni portal rekao: „Već se osjećam slabo, obamro sam.“

Drugog dana je ispričao da je mogao da priušti samo doručak od jednog i po jajeta, tosta i čaja, i da je nakon ručka od pileće supe bio gladan.

Početkom novembra, Bondarenko je obavijestio pratioce na Instagramu da sam sprema obroke, ali da nema dovoljno hrane.

Jedan pratilac mu je odgovorio da je dvije godine živio hraneći se slično, ali da to ne savjetuje nikome.

Dvije nedjelje nakon dijete, Bondareko je za ruski agenciju RIA Novosti rekao da je izgubio dva kilograma. „Ovo nije bila najbolja nedjelja u mom životu“, rekao je Bondarenko, dodavši da su mu ostale samo žitne pahuljice za jelo.

Do sedmog novembra, izgubio je šest kilograma jedući uglavnom jaja i supu, kazao je za državnu agenciju TASS. Nutricionista iz Ruske akademije medicinskih nauka je kritikovao njegovu dijetu rekavši da bi se mogao razboljeti zbog nedostatka hranljivih sastojaka, a i dobiti suvišne kilograme kada završi dijetu.

Bonus video: