1000 TRAKTORA NA ULICAMA GLAVNOG GRADA FRANCUSKE

Francuski poljoprivrednici protestuju u Parizu

Traktori na kojima su parole kao što je "Nameti nas ubijaju" polako idu glavnim ulicama Pariza ka istočnom dijelu grada gdje je skup planiran na trgu Nasjon, a neki žele da odu do Parlamenta Francuske
69 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 03.09.2015. 07:01h

Stotine traktora stižu od jutros u Pariz, na veliki protest poljoprivrednika zbog pada cijena hrane u Francuskoj i visokih poreza.

Poljoprivrednici smatraju da zbog jeftinog uvoza i visokih državnih opterećenja ne mogu da konkurišu njemačkim, a još manje istočnoevropskim i drugim proizvođačima, i traže pomoć francuske vlade i EU. 

Traktori na kojima su parole kao što je "Nameti nas ubijaju" polako idu glavnim ulicama Pariza ka istočnom dijelu grada gdje je skup planiran na trgu Nasjon, a neki žele da odu do Parlamenta Francuske. 

Protest je organizovao najveći francuski poljoprivredni sindikat FNSEA koji navodi da je planirano da u protestu učestvuje više od 1.000 traktora iz cijele zemlje. 

"Na kraju smo snaga. Ako pokažemo da možemo da blokiramo Pariz, to će možda pokrenuti Vladu. Žao mi je za Parižanem ali seljaci dolaze", rekao je Sebastjen Luzauen, predsjednik mladih poljoprivrednika iz zapadnog departmana Finister.

Poziv da se blokira Pariz dolazi poslije oko 500 akcija koje su poljoprivrednici sprovodili cijelog ljeta širom Francuske, navode organizatori. Poljoprivrednici su ovog ljeta blokirali puteve na granici sa Njemačkom i vodeće turističke destinacije.

Delegacija od oko stotinu poljoprivrednika će danas otići u Parlament Francuske da poslanicima preda zahtjeve i pritužbe "seoskog svijeta koji je na ivici eksplozije i koji očekuje mnogo od svojih nacionalnih predstavnika", naveli su organizatori. 

"Nije popularno smetati ljudima dok idu na posao. Ipak to je način da nas čuju", rekao je Pjer Bot iz Voalana, selga južno od Pariza.

Povod za protest je šira debata o poljoprivredi Evropi i o njenoj konkurentnosti u svijetu. Očekuje se evropski protest u ponedjeljak u Briselu tokom sastanka ministara poljoprivrede zemalja EU.

Galerija

Preporučujemo za Vas