Moskva protiv prodaje mistrala bez ruskih helikoptera

Sudbina dva nosača helikoptera je direktno vezana sa planovima za promociju na tržištu helikoptera "Ka-52K", koji su prvobitno razvijeni za primjenu na ruskim "mistralima"
1 komentar(a)
"Mistral" u francuskoj luci, Foto: Reuters
"Mistral" u francuskoj luci, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.09.2015. 15:44h

Francuska traži nove kupce za nosače helikoptera "mistral" izgrađene za Rusiju, a Moskva namjerava da predloži potencijalnim kupcima da zajedno sa francuskim brodovima kupi i ruske helikoptere "Ka-52K" koji su razvijeni specijalno za taj projekat, piše list Komersant.

Sudbina dva nosača helikoptera je direktno vezana sa planovima za promociju na tržištu helikoptera "Ka-52K", koji su prvobitno razvijeni za primjenu na ruskim "mistralima", navodi list pozivajući se na svoje izvore.

Prema podacima Komersanta, u slučaju da kupac odbije da zajedno sa francuskim brodovima kupi i seriju ruskih helikoptera, ruska strana će staviti veto. To će u znatnoj mjeri iskomplikovati položaj Francuske, kaže se u članku.

Kao potencijalni kupci "mistrala" pominju se Indija, Brazil, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Vijetnam i Egipat. Međutim, većina tih koje francuske vlasti navode u vezi sa skorom prodajom brodova, sagovornici Komersanta ocjenjuju da su "bez pouzdane osnove".

Početkom avgusta predsjednici Rusije i Francuske Vladimir Putin i Fransoa Oland donijeli su odluku o prekidu važenja ugovora za izgradnju i isporuku dva broda-nosača helikoptera "mistral". Francuska je već prebacila sredstva po ugovoru i nakon vraćanja ruske opreme, ugrađene na "mistral", moći će da raspolaže brodovima.

Bonus video: