Putin u Sibiru na obilježavanju pobjede nad Japanom

Spor oko četiri ostrva u Pacifiku, koje je Rusija na kraju rata uzela od Japana, i dalje kvari odnose između dvije zemlje, koje zbog toga nisu ni potpisale mirovni sporazum po okončanju Drugog svjetskog rata
0 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.09.2015. 13:56h

Ruski predsjednik Vladimir Putin pridružio se danas ruskim veteranima u sibirskom gradu Čita u obilježavanju pobjede nad Japanom na kraju Drugog svjetskog rata.

Kapitulacija Japana se u Rusiji obično ne slavi, ali je ove godine 70. godišnjica tog događaja, a u planu je da Putin prisustvuje i komemoraciji u Kini, uključujući vojnu paradu koja se održava sjutra u Pekingu, prenijela je agencija AP.

Na putu za Peking, Putin je kratko svratio u Čitu, grad u Sibiru nedaleko od granice sa Kinom, gdje je položio venac na spomenik poginulima u ratu i razgovarao sa lokalnim veteranima.

U Čiti i drugim gradovima istočne Rusije, uključujući poluostrvo Kamčatku, u blizini koje se nalaze sporna Kurilska ostrva, danas su održane vojne parade u čast pobjede u Drugom svjetskom ratu.

Spor oko četiri ostrva u Pacifiku, koje je Rusija na kraju rata uzela od Japana, i dalje kvari odnose između dvije zemlje, koje zbog toga nisu ni potpisale mirovni sporazum po okončanju Drugog svjetskog rata.

Bonus video: