U sukobima u Kijevu stradala tri pripadnika Garde

Sukobi u Kijevu izbili su pošto je Vrhovna rada (skupština) usvojila u prvom čitanju izmjene Ustava, koje se odnose na decentralizaciju
0 komentar(a)
Kijev, protest, Foto: Reuters
Kijev, protest, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.09.2015. 13:58h

U sukobima ispred zgrade ukrajinske skupštine stradala su tri pripadnika Nacionalne garde, a oko 140 ljudi je hospitalizovano, saopštili su zvaničnici.

Jedan pripadnik Nacionalne garde poginuo je u ponedjeljak, a jedan je preminuo rano jutros, od povreda zadobijenih u eksploziji granate, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov, dok je Nacionalna garda oko podneva prijavila smrt i trećeg pripadnika, koji je od juče bio u komi.

Privedeno je oko 30 demonstranata, od kojih je 18 ostalo u pritvoru, uključujući i osumnjičenog za bacanje granate, prenose agencije.

Avakov je rekao da je riječ o članu partije Sloboda, koji se borio na istoku, u jednom od dobrovoljačkih bataljona.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, posjetio je povrijeđene u bolnici i obećao da će pronaći organizatore sukoba.

Sukobi u Kijevu izbili su pošto je Vrhovna rada (skupština) usvojila u prvom čitanju izmjene Ustava, koje se odnose na decentralizaciju.

Poslije usvajanja demonstranti, među kojima su bili najaktivnije pristalice partije Sloboda, sukobili su se sa policijom.

Protivnici amandmana, kojima se predviđa poseban zakon za uređivanje specifičnosti ostvarivanja lokalne uprave u određenim rejonima Donjecke i Luganske oblasti na istoku države, smatraju da će poslanici Rade legalizovati autonomiju okupiranih teritorija Donbasa, amnestirati teroriste i dati im potpunu vlast.

Bonus video: