Šulc: Mediteran masovna grobnica zbog propusta nekih zemalja

Međunarodna organizacija za migracije procjenjuje da se od početka godine na Sredozemlje otisnula jedna trećina miliona ljudi, u nadi da će stići do obale južne Evrope
4 komentar(a)
Martin Šulc, Foto: Beta/AP
Martin Šulc, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 29.08.2015. 14:20h

Praksa nekih evropskih zemalja da prihvataju upadljivo mali broj migranata pretvara Sredozemno more u masovnu grobnicu i prouzrokuje užasne scene na granicama, izjavio je danas predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.

On je dodao da one evropske vlade koje se odupiru predlozima zvaničnog Brisela o dogovaranju zajedničkog plana za izbjeglice moraju da urade više kako bi se stalo na kraj migrantskoj krizi, koja se intenzivirala zbog velikog priliva izbjeglica koje bježe od rata i siromaštva, prenio je Rojters.

Međunarodna organizacija za migracije procjenjuje da se od početka godine na Sredozemlje otisnula jedna trećina miliona ljudi, u nadi da će stići do obale južne Evrope.

"Mi se ne suočavamo sa propustom Evropske unije, već sa upadljivim propustom nekih vlada, koje ne žele da preuzmu odgovornost i time sprečavaju donošenje zajedničkog evropskog rješenja", rekao je Šulc za nemački list "Velt".

Njemačka očekuje da će ove godine primiti rekordnih 800.000 izbjeglica i tražilaca azila.

"Vlade nekih država članica EU moraju konačno da uklone svoje blokade i okončaju ovu nepoštenu igru", istakao je Šulc, ipak ne izdvajajući nijednu zemlju.

Rojters, međutim, podsjeća da članica "šengenske zone" Mađarska gradi na svojoj granici sa Srbijom ogradu kako bi spriječila, kako tvrdi zvanična Budimpešta, "prijetnje po evropsku bezbjednost, prosperitet i identitet".

Problem dogovaranja zajedničke politike u EU je postala očita u junu, kad su lideri članica bloka ljutito odbili prijedlog šefa Evropske komisije Žan-Kloda Junkera da prihvate obavezujuće kvote za prihvat izbjeglica koje pristižu u velikim brojevima u Italiji i Grčkoj.

"Ova aktuelna izbjeglička kriza pokazuje šta se dešava kad Evropa nije dovoljno Evropa. Sredozemlje postaje masovna grobnica, na granicama se vide užasne scene, svi krive jedni druge, a oni kojima je pomoć najviše potrebna i koji traže našu zaštitu ostaju bez ikakve pomoći", istakao je Šulc.

U Austriji je u petak na autoputu pronađen kamion hladnjača sa 71 tijelom izbeglica, među kojima i jedna mala djevojčica, dok se kod obale Libije prevrnuo brod sa migrantima, pri čemu se procjenjuje da je život izgubilo čak 200 ljudi.