Rusija: Oštar pad ekonomije u julu

Prema ocjeni ministra za ekonomski razvoj, Alekseja Uljukajeva, realni prihodi stanovništva počeće da rastu u prvom kvartalu naredne godine
77 pregleda 0 komentar(a)
krivulja, Foto: Shutterstock
krivulja, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.08.2015. 07:34h

Bruto domaći proizod (BDP) Rusije u julu je pao 4,6 odsto, a bez uračunatih sezonskih uticaja, privreda je ostvarila rast od 0,1 odsto, navedeno je u mjesečnom izvještaju Ministarstva za ekonomski razvoj.

Od početka godine do kraja jula, BDP je pao 3,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Ministarstvo je pogoršalo procjenu pada BDP-a u junu sa 4,2 odsto na 4,5 odsto, prenosi Capital.ba.

Prema podacima Ministarstva, suficit spoljne trgovine Rusije u julu je smanjen 34 odsto, na 11,2 milijarde dolara.

Izvoz je bio 28,2 milijarde dolara, što je pad od 39 odsto u odnosu na jul prošle godine, a 6,9 odsto u odnosu na jun ove godine. Uvoz je u julu bio 17 milijardi dolara, što predstavlja pad od 41,9 odsto u odnosu na prošlogodišnji jul, ali je u poređenju sa junom ove porastao 2,8 odsto.

Investicije u osnovni kapital u julu ove godine, isključujući sezonski uticaj, smanjene su 0,8 odsto, navedeno je u izvještaju Ministarstva.

Realni prihodi stanovništva bez sezonskih faktora, porasli su u julu ove godine 1,4 procenta, nakon pada od 0,1 odsto u junu. Na godišnjem nivou, u julu je taj pokazatelj smanjen dva odsto, a za sedam mjeseci 2,9 odsto.

Prema ocjeni ministra za ekonomski razvoj, Alekseja Uljukajeva, realni prihodi stanovništva počeće da rastu u prvom kvartalu naredne godine.

Tada se u Rusiji očekuje rast potrosačke tražnje koja je jedan od pokretača privrednog rasta.

Bonus video: