Ograda u Mađarskoj ne rešava problem krijumčarenja

MOM je naveo da oko 1.500 do 2.000 osoba dnevno prolazi kroz Grčku, Makedoniju i Srbiju do Mađarske i da postoji "realna mogućnost" da taj broj poraste na 3.000, prenosi agencija Rojter
1 komentar(a)
Mađarska ograda, Foto: Beta/AP
Mađarska ograda, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 28.08.2015. 13:35h

Izgradnja ograde na mađarskoj granici sa Srbijom u cilju ograničenja priliva migranata i izbjeglica u toj zemlji ne riješava problem krijumčarenja ljudi, saopštila je danas Međunarodna organizacija za migracije (MOM).

Mađarska, koja je dio Šengenske zone, gradi ogradu visoku 3,5 metara i dugačku 175 kilometara duž granice sa Srbijom, čime pokušava da odgovori na situaciju.

MOM je naveo da oko 1.500 do 2.000 osoba dnevno prolazi kroz Grčku, Makedoniju i Srbiju do Mađarske i da postoji "realna mogućnost" da taj broj poraste na 3.000, prenosi agencija Rojters.

Prema mišljenju porparola te organizacije Džoela Milmana, izgradnja zida će samo omogućiti dodatni prihod krijumčarima.

"Oni će samo skuplje naplatiti transport ljudi, ukoliko ograda bude izgrađena", izjavio je on na konferenciji Ujedinjenih nacija u Ženevi i dodao da se države odlučuju na takve korake u želji da zadovolje domaće birače.

"Višedecenijsko iskustvo pokazuje da se tako ne riješava problem", ukazao je Milman.

Mađarska policija je danas uhapsila tri državljana Bugarske i jednog Avganistanca u vezi sa nesrećom u kojoj su u kamionu hladnjači na autoputu kod austrijskog mesta Parndorf pronađena tijela 71 izbjeglice, uključujući četiri djeteta.

Zvanicnik kancelarije MOM-a u Mađarskoj Magdalena Majkovska Tomkin, izjavila je da su ljudi iz kamiona pristigli iz pravca Zapadnog Balkana i da je trebalo da stignu do navodno "bezbjedne" Šengenske zone.

"Oni su pomoć potražili od krijumčara jer im nijedan drugi način prevoza, poput voza i autobusa, nije dostupan, a iz vozova koji idu iz Mađarske do Austrije i Njemačke ih stalno izbacuju", naglasila je ona.

Bonus video: