Anketa: Siriza prva, ali...

Mogući partneri Sirize - Nezavisni Grci, po anketi, neće preći cenzus od tri odsto potreban za ulazak u parlament, jer su dobili tek dva odsto povjerenja
91 pregleda 0 komentar(a)
Tanu-Hristofilu, Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Tanu-Hristofilu, Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.08.2015. 08:09h

Na predstojećim prijevremenim izborima u Grčkoj, Koalicija radikalnih lijevih snaga (Siriza) Aleksisa Ciprasa imaće poziciju najjače partije, ali većina birača smatra da je Cipras donio pogrešnu odluku tražeći novi mandat, pokazuju rezultati danas objavljene prve značajnije ankete posle njegove ostavke.

Sirizu je na izborima, najavljenim za 20. septembar, spremno da podrži 23 odsto anketiranih, navodi se u istraživanju javnog mnjenja kompanije "ProRata" objavljenom u dnevniku "Efemerida ton Sindakton" (Syntakton).

Na drugom mjestu je konzervativna Nova demokratija (ND) sa 19,5 odsto povjerenja birača, dok su po popularnosti iza nje ultradesna Zlatna zora (Hrisi avgi) sa naklonošću 6,5 odsto ispitanika i Komunistička partija Grčke, koju bi podržalo pet odsto glasača.

Za Svegrčki socijalistički pokret (PASOK) glasalo bi 4,5 odsto, za Potami (Rijeku) četiri odsto a za novoformirano Narodno jedinstvo (Laiki enotita) koje se otcijepilo od Ciprasa, 3,5 odsto, od ukupno 1.000 anketiranih.

Prenoseći anketu, RIA Novosti navodi da Siriza gubi popularnost, i podsjeća da je do potpisivanja trećeg paketa kreditne pomoći ta koalicija imala do 20 odsto više povjerenja od ND, a da je na izborima 25. januara osvojila 36 odsto glasova birača.

Mogući partneri Sirize - Nezavisni Grci, po anketi, neće preći cenzus od tri odsto potreban za ulazak u parlament, jer su dobili tek dva odsto povjerenja.

Prema tom istraživanju, 64 odsto Grka vjeruje da je Cipras pogriješio tražeći novi mandat, dok 68 odsto smatra da Grčka treba da ostane u zoni eura po svaku cijenu, čak iako to podrazumijeva dalje restriktivne mjere, prenosi Rojters.

"Odgovori na ova dva pitanja nameću zaključak da bi prijevremeni izbori mogli da koštaju (bivšeg) premijera i Sirizu", navodi grčki list.

Cipras je 20. avgusta podnio ostavku, nakon čega je predsjednik Prokopis Pavlopulos - kako je predviđeno Ustavom, trodnevni mandat za formiranje vlade povjeravao liderima ND Vangelisu Mejmarakisu i Narodnog jedinstva Panajotisu Lafazanisu, ali oni nisu uspjeli da se dogovore sa drugim strankama o formiranju vlade.

Nije uspio ni naknadni pokušaj Pavlopulosa da formira vladu nacionalnog jedinstva, zbog čega je mjesto vršioca dužnosti predsjednika vlade do prevremenih parlamentarnih izbora povjereno predsjednici Vrhovnog suda Vasiliki Tanu-Hristofilu (65), prvoj ženi na mjestu premijera u Grčkoj.

Po Ustavu, predsjedniku jednog od tri najviša suda u Grčkoj povjerava se mandat za vođenje prelazne vlade, a čelna mjesta dva suda bila su upražnjena, izvjestila je agencija ANA.

Tanu-Hristofilu sinoć je položila zakletvu i preuzela dužnost od Ciprasa.

Cipras je tokom susreta koji je trajao blizu sat vremena rekao da će učiniti sve da izbori proteknu u civilizovanoj atmosferi, dok je nova premijerka rekla da je glavna uloga vlade sprovođenje poštenih izbora, ali da će morati da se bavi i ključnim pitanjima, kao što je migrantska kriza.

Prema izvorima grčke novinske agencije, nova vlada imaće 22 člana, od kojih će ministar finansija biti Jorgos Hulijarakis, privrede Nikos Hristodulakis, spoljnih poslova Petros Milivijatis, odbrane Joanis Jangos unutrašnjih poslova Antonis Manitakis, a ministar za rad Dimitris Mustakas.

Nova vlada zakletvu treba da položi u podne, najavljeno je iz Predsjedništva.

Bonus video: