MIGRANTSKA KRIZA

Rusija upozorava EU na posljedice podsticanja sukoba u svijetu

"Treba to da imamo na umu kad se na stolu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija sljedeći put nađu rezolucije u kojima se traži pokretanje vazdušnih udara, zatvaranje vazdušnih prostora ili promjene režima", istakla je Zaharova
4 komentar(a)
Migranti, Foto: Reuters
Migranti, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.08.2015. 18:50h

Zvanična Moskva savjetuje Evropsku uniju, koja se suočava sa velikom migrantskom krizom, da ima na umu kakve posljedice podsticanje konflikata u drugim zemljama može da ima po Evropu, izjavila je danas portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Zaista smo spremni da ostvarimo punu saradnju sa zemljama koje pogađa ova kriza, posebno kad je riječ o EU, u prevazilaženju posljedica i razrješenju problema ilegalne migracije u Evropi", rekla je Zaharova, a prenijela agencija Tass.

"Evropska unija se suočava sa teškom migrantskom krizom, budući da je na njenu teritoriju od početka godine ušlo 340.000 ilegalnih migranata", navela je Zaharova i dodala: "Vidimo da naši partneri u EU ne mogu adekvatno da reaguju na pogoršanje situacije. Očito da postoje ozbiljni propusti u migracionoj politici Unije."

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova je rekla i da je Rusija već ranije, kad su izbijali sukobi na Bliskom Istoku, upozoravala na opasnosti od novih konflikata.

"Treba to da imamo na umu kad se na stolu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija sljedeći put nađu rezolucije u kojima se traži pokretanje vazdušnih udara, zatvaranje vazdušnih prostora ili promjene režima", istakla je Zaharova.

"Trebalo bi da zauzmemo odgovoran pristup tim stvarima i da razumijemo uzroke tih kriza koji potiču iz Evrope. Shvatamo da Evropa pati, ali treba takođe da imamo na umu patnje ljudi koji dolaze u Evropu", zaključila je Zaharova.

Preporučujemo za Vas