Više brodova da patrolira Mediteranom

Operacijom bi bilo omogućeno vojnim zvaničnicima EU da pretražuju i preusmjeravaju brodove za koje se posumnja da u međunarodnim vodama švercuju migrante
0 komentar(a)
Grčka imigranti, Foto: Reuters
Grčka imigranti, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.08.2015. 17:16h

Evropska unija bi trebalo da poveća broj brodova koji patroliraju Mediteranom, kao i da počne da traži i preusmjerava brodove za koje sumnja da švercuju migrante, rekao je danas visoki italijanski vojni zvaničnik Enriko Kredendino.

Kredendino se nalazi na čelu vojne operacije EU, pokrenute u junu, čiji je fokus na prikupljanju obavještajnih podataka o aktivnostima švercera koji organizuju prevoz migranata, prenosi Rojters.

Admiral Kredendino je predložio da se te operacije pojačaju, prenijela je savjetnica visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Federike Mogerini, Sabrina Belozi.

Na osnovu toga, operacijom bi bilo omogućeno vojnim zvaničnicima EU da pretražuju i preusmjeravaju brodove za koje se posumnja da u međunarodnim vodama švercuju migrante.

Za sada međutim, oni ne bi smjeli da uđu u libijske teritorijalne vode, za šta bi im bila potrebna dozvola UN ili libijskih vlasti, navodi Rojters.

Bonus video: