Ukrajina postigla dogovor s kreditorima

Mukotrpni pregovori o restrukturiranju trajali su pet mjeseci, a obilježio ih je snažan pritisak MMF i SAD na vlasnike ukrajinskih državnih obveznica da pristanu na kratkoročne gubitke kako bi se spriječio povratak ukrajinskog državnog vrha pod uticaj Rusije
0 komentar(a)
Ukrajina, Foto: Shutterstock
Ukrajina, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.08.2015. 14:12h

Ukrajina je danas postigla ključan dogovor s kreditorima o restrukturiranju duga, koji uključuje otpis 20 odsto njegovog iznosa i kontinuirani pristup Kijeva međunarodnim tržištima kapitala.

"Dogovor uključuje 20-odstotni otpis ukrajinskog državnog i duga za koji država garantuje, čime se on trenutno smanjuje oko 3,6 milijardi dolara", objavilo je Ministarstvo finansija, precizirajući da se ukrajinski dug u vlasništvu privatnog sektora spušta sa 19,3 milijarde na 15,5 milijardi dolara.

Ukrajina je pristala da poveća kuponske kamate sa 7,2 odsto na 7,75 odsto dok su kreditori pristali na nešto duže rokove povrata, prenosi SEEbiz.

"Rokovi dospijeća produženi su na period od 2019. do 2027, sa ove do 2023. godine", rekli su iz Ministarstva.

Kijev takođe neće morati da otplaćuje glavnicu ukoliko ukrajinska privreda bude rasla manje od tri odsto.

"Od 2021. do 2025. ukupne isplate će biti ograničene na jedan odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP)", podsjetili su iz Ministarstva.

Mukotrpni pregovori o restrukturiranju trajali su pet mjeseci, a obilježio ih je snažan pritisak Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na vlasnike ukrajinskih državnih obveznica da pristanu na kratkoročne gubitke kako bi se spriječio povratak ukrajinskog državnog vrha pod uticaj Rusije.

Finansijski divovi, njih četiri, u čijem je vlasništvu gotovo polovina od ukupno 19 milijardi dolara ukrajinskog duga, tvrdila su da je Ukrajina dovoljno snažna da u cjelosti vrati dug.

Dogovor o restrukturiranju je velika pobjeda za ministra finansija, Natalie Jaresko, finansijskog stručnjaka rođenu u SAD-u, kojoj je predsjednik Petro Porošenko u decembru dao zadatak da spasi zemlju od bankrota.

"Mislim da je to istorijski uspjeh za Ukrajinu, za tržišta u nastajanju uopšteno", rekla je Jaresko prije zvanične objave dogovora na sjednici Vlade.

Ona je kazala da kao i za porodicu, i za Ukrajinu vrijedi pravilo da postoji granica do koje se može zaduživati.

“U određenom trenutku ljudi i organizacije koji vam posuđuju novac ne žele to više činiti, jer nijeste kreditno sposobni", dodala je Jaresko.

Ona je navela da su već kao zemlja došli do tačke na kojoj su im komercijalni kreditori govorili da je previše rizično.

“Sada zvanični kreditori kažu da će nas podržati unutar određenih granica", rekla je Jaresko.

Reuters navodi da je ruski ministar finansija, Anton Siluanov, već ranije kazao da Rusija neće učestvovati u aktuelnom restrukturiranju ukrajinskog duga. Ukrajina duguje Rusiji tri milijarde dolara na ime euroobveznice koja u cjelosti dospijeva na naplatu u decembru.

Iz ruskog Ministarstva finansija saopštili su da Ukrajina nije dostavila Moskvi zvanični predlog za restrukturiranje duga.

Rusija je krajem 2013. godine odlučila da uloži do 15 milijardi dolara u ukrajinske državne euroobveznice. Uskoro su i kupili prvu tranšu ukrajinske euroobveznice u iznosu tri milijarde dolara, s rokom dospijeća od dvije godine. Naknadno je Moskva odlučila da neće investirati u preostalih 12 milijardi dolara ukrajinskih obveznica.

Bonus video: