Napadač iz voza optužen za zavjeru, pokušaj ubistva...

Optuženi je stavljen u pritvor, a njegovu izjavu da je oružje koje upotrijebio u napadu pronašao u jednom briselskom parku i da je namjeravao da opljačka putnike u vozu, tužilac Molens ocijenio je kao "neozbiljnu"
0 komentar(a)
Ejub El Hazani, Foto: Reuters
Ejub El Hazani, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.08.2015. 08:25h

Protiv Ejuba El Hazanija, Marokanaca koji je izveo napad u vozu na liniji Amsterdam - Pariz, noćas je podignuta optužnica, saznaje Frans pres iz pravosudnih izvora.

Kako su javile agencije, El Hazani (25) je optužen za pokušaj ubistva, zavjeru, držanje oružja, kao i za povezanost sa terorističkom organizacijom.

Tužilac Fransoa Molens je rekao da je optuženi neposredno prije ulaska u voz na internetu na mobilnom telefonu gledao video snimak islamske propovjedi.

Telefon napadača policija je pronašla u njegovoj torbi u vozu.

Optuženi je stavljen u pritvor, a njegovu izjavu da je oružje koje upotrijebio u napadu pronašao u jednom briselskom parku i da je namjeravao da opljačka putnike u vozu, tužilac Molens ocijenio je kao "neozbiljnu".

Napad se dogodio 21. avgusta. El Hazani je na putnike pucao iz pištolja, a nekoliko putnika uspjelo je da ga obori na zemlju i razoruža.

Pored pištolja, kod sebe je imao i automatsko oružje i nož.

Bonus video: