Merkel: Azil samo onima koji stižu iz ratnih zona

Ekonomski jače zemlje, poput Njemačke, mogu, kako je rekla, da podnesu veći teret, ali one ne mogu same da riješe problem, prenose njemački mediji
4 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.08.2015. 15:43h

Evropa se suočava sa situacijom koja nije dostojna same Evrope, ocijenila je danas njemačka kancelarka Angela Merkel, napominjući da Njemačka treba da ponudi azil onima koji stižu iz ratnih zona, ali da ne može da primi sve migrante.

Merkel je u razgovoru sa građanima Duizburga, gdje živi brojna migrantska zajednica, istakla da će Njemačka olakšati uspostavljanje centara za azil i da će savezna vlada povećati podršku pokrajinama i opštinama za rješavanje krize.

Ekonomski jače zemlje, poput Njemačke, mogu, kako je rekla, da podnesu veći teret, ali one ne mogu same da riješe problem, prenose njemački mediji.

"Ne možemo da imamo tri ili četiri zemlje koje nose sav teret. Svako ko nije gonjen, ko ne dolazi iz zemlje zahvaćene građanskim ratom - ne možemo da se ponašamo kao da će da ostane", navela je Merkel.

"To je teško. Ali Srbija, Albanija i Kosovo nisu zemlje u kojima bijesni građanski rat", rekla je kancelarka.

Njemačka mora da ponudi azil onima koji stižu iz ratnih zona, ali ne može da primi sve migrante, naglasila je ona.

Merkel i francuski predsjednik Fransoa Oland juče su ocijenili da je potreban zajednički odgovor EU na ovu krizu i ravnopravnu raspodjelu izbjeglica među svih 28 članica Unije.

Bonus video: