"Ko se zamjeri Kremlju..."

Nekada prebogati Pugačov planira da tuži rusku državu Međunarodnom sudu u Hagu jer tvrdi da su nezakonito prisvojeni njegovo brodogradilište i rudnik vrijedni oko 15 milijardi dolara
18 komentar(a)
Putin i Pugačov, Foto: Svoboda.org
Putin i Pugačov, Foto: Svoboda.org
Ažurirano: 24.08.2015. 19:15h

Oni koji se zamjere Kremlju prolaze kroz teška vremena, počinje priču za Sky News Sergej Pugačov.

Čovjek poznat kao "bankar Kremlja", nekada blizak sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, utočište je našao u Nici.

Iz Londona je otišao sa partnerkom i troje djece jer se bojao za bezbjednost porodice, pošto su ispod njihovih automobila nalažene sumnjive naprave.

Pugačov zato i podsjeća na sudbinu Borisa Berezovskog, Putinovog protivnika koji je nađen obješen u Engleskoj, i Mihaila Hodorkovskog, tajkuna koji je proveo deset godina iza rešetaka, a bio je kritičar ruskog predsjednika.

Zanimljivo je i da se vjeruje da Pugačov stoji iza hapšenja Hodorkovskog, čija je naftna imperija "Jukos" demontirana i ušla u sastav državne firme "Rosnjeft".

Nekada prebogati Pugačov planira da tuži rusku državu Međunarodnom sudu u Hagu jer tvrdi da su nezakonito prisvojeni njegovo brodogradilište i rudnik vrijedni oko 15 milijardi dolara.

Ruska agencija za osiguranje depozita (DIA) nastoji da zamrzne njegovo preostalo bogatstvo, optužujući ga za pronevjeru državnog novca u protivvrijednosti od 1,5 milijardi eura iz banke na čije je čelo došao posle recesije 2008. godine.

Pugačov i dalje ima dovoljno novca za luksuzan život, pored nekretnina u Nici i Londonu, ima i 70 miliona dolara.

Međutim, spreman je da se upusti u skupu i potencijalno opasnu borbu sa Rusijom. “Nije lako biti u mojoj koži, ali moram to da uradim i spreman sam da se suočim s posljedicama”, kaže Pugačov.

Zato njegovo imanje čuvaju naoružani specijalci, a imanje ima video-nadzor i visoke ograde.

“Borim se pravnim sredstvima, ali znam da ne možemo očekivati da i ruska vlada koristi zakonske metode. Oni vrše ogroman pritisak na mene, prisvojili su svu moju imovinu u Rusiji koja vrijedi milijarde dolara i otptužuju me za nezamislive stvari”, dodaje on.

Advokati DIA tvrde da su zbog straha da bi Pugačov mogao da pobjegne iz zemlje, tražili da se na njega postavi uređaji za praćenje, iako je Pugačov sudu stavio na raspolaganje i francuski i ruski pasoš.

Ironijom sudbine, ipak je uspio da pobjegne, posle čega mu se tri nedjelje gubi svaki trag, do trenutka kada se pojavio u Nici.

Njegova djevojka Aleksandra Tolstoj izjavila je da strahuje za bezbjednost njihovo troje djece i da će se uskoro vratiti u London, kako bi djeca nastavila školovanje.

“To znači da ću ostaviti Sergeja i da neću znati kada i kako ću ga ponovo vidjeti”, dodala je ona.

Sergej Pugačev jedno vrijeme bio je traženi bjegunac, a za njim je bila raspisana Interpolova potejrnica. Međutim, na njoj se zadržao svega nekoliko mjeseci, nakon čega je oslobođen optužbi za pronevjeru novca. Čitav Pugačevov slučaj obavijen je velom misterije. Dokazi o njegovoj nevinosti nikada nisu priloženi, kao ni oni koji navodno ukazuju da je počinio krivično djelo.

Bonus video: