Oland uručio orden Legije časti hrabrim putnicima

Amerikanci Spenser Stoun, Entoni Sedler i Alek Skarlatos, kao i Britanac nastanjen u Francuskoj, Kris Norman, ponjeli su se krajnje herojski, i svojom prisebnošću uspjeli su da zaustave marokanskog napadača Ajub Al Kazanija
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.08.2015. 10:27h

Heroji brzog voza "Talis", koji su na liniji Amsterdam-Pariz osujetili novi teroristički napad i spriječili novo krvoproliće, odlikovani su danas najvišom francuskom državnom nagradom, orden Legije časti.

Francuski predsjednik Fransoa Oland, na ceremoniji u Jelisejskoj palati, lično je uručio orden hrabrim putnicima.

Amerikanci Spenser Stoun, Entoni Sedler i Alek Skarlatos, kao i Britanac nastanjen u Francuskoj, Kris Norman, ponjeli su se krajnje herojski, i svojom prisebnošću uspjeli su da zaustave marokanskog napadača Ajub Al Kazanija.

"Vaša hrabrost omogućila je spasavanje života ljudi u opasnoj situaciji. Vaš postupak je primjer. Goloruki ste se bacilli na naoružanog čoveka. Terorista, koji je bio u vozu "Talis", imao je dovoljan arsenal da počini masovno ubistvo", rekao je Oland.

"Dali ste i lekciju hrabrosti, volje i nade", dodao je francusi predsjednik, navodeći da je izbjegnut "pravi pokolj".

Spenser Stoun, pripadnik Air Force jedinice, koji je u napadu dobio više upodnih rana od teroriste, izašao je iz bolnice poslije ljekarske pomoći.

Njegov prijatelj, takođe odlikovani Entoni Sedler, izjavio je da su se u kupeu našli sasvim slučajno, jer nisu mogli da nađu svoja mjesta.

Ajub Al Kazani, marokanski državljanin, poznat je od ranije službama bezbjednosti, zbog svoje povezanosti sa radikalnim islamskim pokretima. Trenutno se nalazi u pritvoru van Pariza, gdje ga ispituje antiteroristička policija.

Na ceremoniji su prisustvovali i premijeri Francuske i Belgije, Manuel Vals i Šarl Mišel.

Galerija

Bonus video: