Mej: Pregovori o Bregzitu u presudnom trenutku; Korbin: Skok u mrak

Premijerka je rekla i da će britanski suverenitet nad Gibraltarom biti zaštićen
90 pregleda 0 komentar(a)
Tereza Mej, Foto: Reuters
Tereza Mej, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.11.2018. 17:41h

Pregovori o Bregzitu su u "presudnom trenutku", rekla je danas britanska premijerka Tereza Mej u obraćanju poslanicima donjeg doma britanskog parlamenta, uoči samita u Briselu gdje treba da se odobri dogovor o razlazu Velike Britanije i EU i deklaracija o budućem odnosu.

Premijerka je rekla i da će britanski suverenitet nad Gibraltarom biti zaštićen.

Mej je rekla da nacrt političke deklaracije s Evropskom unijom o budućim odnosima poslije Bregzita postavlja osnove za budući sporazum o slobodnoj trgovini s evropskim blokom i dozvoljava zemlji da sklapa nove trgovinske sporazume s drugim zemljama.

Prema njenim riječima, sporazum će pomoći da se zaštite radna mjesta, dati britanskim ribarima veću kontrolu, izbjeći tvrdu granicu između Sjeverne Irske i Republike Irske i omogućiti "gladak i organizovan" izlazak Velike Britanije iz EU.

"Pregovori su sad u kritičnom trenutku i svi naši napori moraju da budu usmjereni na radu s našim evropskim partnerima da dovedemo ovaj proces do konačnog završetka u interesu svog našeg naroda", rekla je Mej.

Ona je rekla da britanski narod želi da se Bregzit riješi, da hoće dobar sporazum koji postavlja Veliku Britaniju na dobar put ka svjetlijoj budućnosti, i želi da se ujedine kao zemlja i usredsrede na velika pitanja kod kuće kao što je zdravstvo.

"Dogovor koji će nam omogućiti to da uradimo nam je na dohvat ruke. Sad je ispred nas presudnih 72 časa, ja ću učiniti sve u svojoj moći da to ostvarim za britanski narod", rekla je ona uči samitu EU u nedjelju u Briselu.

Mej je takođe rekla da je bila jasna u razgovorima sa španskim zvaničnicima da će britanski suverenitet nad Gibraltarom biti zaštićen.

Premijerka je dodala da će prava građana EU koji žive u Britaniji biti zaštićena kao i prava Britanaca koji žive u EU zemljama.

Mej je suočena s velikim protivljenjem u Parlamentu.

Šef laburista, vodeće britanske opozicione partije, Džeremi Korbin oštro je kritikovao nacrt političkog sporazuma koji je vlada dogovorila s EU o obrisima budućeg odnosa.

Korbin je rekao da sporazum predstavlja neuspjeh Konzervativne stranke i njene liderke Tereze Mej tokom višegodišnjih pregovora.

On je rekao da EU nije napravila nikakve ustupke i da šest testova laburista oko sporazuma nisu ispunjeni.

Korbin je rekao da dogovor predstavlja "najgore od svih svjetova" i da Velika Britanija neće imati prava da bilo šta govori o propisima EU koji će i dalje nastaviti da se primjenjuju u toj zemlji.

"Ovo je Bregzit s povezom preko očiju od koga smo svi strahovali. Skok u mrak", rekao je Korbin.

Prošle nedjelje Velika Britanija i EU su se dogovorile o dogovoru o izlasku Britanije iz EU, pravno obavezujućem dokumentu na 585 stranica.

Politička deklaracija od 26 stranica je odvojen dokument koji u opštim crtama odreduje kakav će Velika britanija i EU odnos imati poslije Bregzita i nije pravno obavezujući.

Vođe EU se sastaju u subotu da potpišu dogovor o izlasku Velike Britanije i političku deklaraciju. Ako to bude odobreno, Mej počinje proces da britanski poslanici podrže taj dogovor, a trenutno je većina protiv njega.

Velika Britanija formalno napušta EU 29. marta i onda prema dogovoru počinje prelazni period od 21 mjeseca tokom koga će se voditi pregovori o budućim trgovinskim odnosima EU i Velike Britanije.

Bonus video: