Cipras odbio susret s Mejmarakisom

Mejmarakis je po dobijanju mandata rekao da bi pokušao da okupi vladu sa strankama u aktuelnom parlamentu da bi se izbjegle negativne posljedice prijevremenih izbora
50 pregleda 0 komentar(a)
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.08.2015. 14:43h

Ne postoji prostor za programsko usklađivanje između glavne opozicione Nove demokratije i vladajućeg koalicionog partnera Sirize oko formiranje vlade u aktuelnom parlamentu, izjavio je danas izvor iz grčke vlade, navodeći da je premijer u ostavci Aleksis Cipras odbio da se sretne sa liderom ND Vangelisom Mejmarakisom, prenijela je ANA.

Cipras je 20. avgusta podnio ostavku i zatražio da se izbori održe što prije, nakon čega je u petak grčki predsjednik Prokopis Pavlopulos dao Mejmarakisu mandat za formiranje nove vlade.

Grčka agencija navodi da je predsjednik ND kontaktirao jutros Ciprasa i zatražio susret u okviru povjerenog mandata.

Cipras je, navodi izvor agencije ANA, objasnio Mejmarakisu da ne postoji šansa da se formira vlada sa sadašnjim sastavom parlamenta, što je i razlog podnošenja ostavke.

Zbog toga, nema potrebe za razgovorom o formiranju vlade a Cipras smatra da nema mogućnosti za približavanje dvije stranke.

Mejmarakis je po dobijanju mandata rekao da bi pokušao da okupi vladu sa strankama u aktuelnom parlamentu da bi se izbjegle negativne posljedice prijevremenih izbora.

Prema njegovim riječima, od izbora koji se očekuju 20. septembra nema koristi a pokušaće da formira vladu "kako bi izbjegao u ovom trenutku sve negativne efekte koje bi ti izbori mogli da stvore za duže vrijeme".

Prema Ustavu Grčke, ako vlada podnese ostavku manje od godinu dana od izbora, predsjednik mora da preda eksploratorni mandat liderima opozicije da pokušaju da formiraju vladu, počev od najveće partije.

Po Ustavu, Pavlopulos treba redom predaje mandat partijama za formiranje vlade koje bi obezbijedile povjerenje skupštine, one za to imaju trodnevni rok, a ukoliko ne uspiju, imenuje se "tehnička" vlada kojoj je na čelu predsjednik Vrhovnog suda i raspisuju se prijevremeni parlamentarni izbori.

Taj mandat traje tri dana i ako ne donese rezultate, predsjednik raspisuje parlamentarne izbore.

Bonus video: