Varufakis u sukobu sa Ciprasom: Predali smo se MMF-u

"Cipras se predao Evropi, čim je prihvatio uslove nametnute Grčkoj kroz duge i teške pregovore", izjavio je Varufakis
56 pregleda 1 komentar(a)
Janis Varufakis, Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Janis Varufakis, Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.08.2015. 12:09h

Bivši grčki ministar finansija, Janis Varufakis, i dio radikalne ljevice, ušao je u otvoreni sukob sa Aleksisom Ciprasom. Razlog je, kako navodi britanski list Guardian, Ciprasova "izdaja" programa, kojim je Siriza došla na vlast.

"Cipras se predao Evropi, čim je prihvatio uslove nametnute Grčkoj kroz duge i teške pregovore", izjavio je Varufakis, nazvavši Ciprasa novim Miterandom, ili novim De Golom.

Varufakis smatra da je premijer dozvolio da ego postane važniji od obećanja koja je Siriza dala biračima.

"Cipras je na referendumu odlučio ne samo da se preda Evropi i Trojci, već i da implementira sve njihove uslove. Zaključio je da je bolje da progresivna vlast koja prezire evropske pregovarače sama sprovede te mjere koje bi ionako kasnije u Grčkoj sa entuzijazmom sprovodio neko iz Evrope ", rekao je Varufakis.

Bivši ministar finansija zato naziva Ciprasa "marionetom EU", kao osvrt na iznenadnu ostavku grčkog premijera. Raspisavanje izbora, sa druge strane, vidi kao pokušaj jačanja lične pozicije, ali i čišćenje stranke od protivnika.

Varufakis je izjavio i da je Siriza "mutirala" od pokreta protiv dužničkog ropstva do nečega protiv čega su se svi borili.

“Bio sam svjedok te mutacije. Stranačke kolege koji su to prošli okrenuli su se protiv onih koji nisu, a sve je to onda preraslo u podjelu stranke. To naši glasači koji su rekli “ne” nisu zaslužili” rekao je Varufakis.

Varufakisov intervju, mnogi vide kao pokušaj distanciranja od Ciprasa, čovjeka kome je upravo on bio mentor tokom pregovora sa MMF-om.

“Kada vi ispregovarane uslove pretvorite u zakon, ne možete i dalje da tvrdite “predlažem zakon iako je on zlo po naciju”... u nekom trenutku valjda podnesete ostavku ili jednostavno počenete da vjerujete da taj zakon i nije toliko loš”, rekao je Varufakis.

Bonus video: