Novi sastanak o Ukrajini bez Putina

Vlasti u Kijevu žele da prikažu odsustvo Putina kao "važan signal za samog ruskog predsjednika i zapadnu javnost" da su Njemačka i Francuska podrška Ukrajini i da su svi spremni na komunikaciju bez ruskog predsjednika, saopštili su izvori bliski ukrajinskoj diplomatijie
2 komentar(a)
Petro Porošenko, Vladimir Putin, Angela Merkel i Fransoa Oland, Foto: Reuters
Petro Porošenko, Vladimir Putin, Angela Merkel i Fransoa Oland, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.08.2015. 16:55h

Njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak će održati sastanak u Berlinu s predsjednicima Francuske i Ukrajine, Fransoaom Olandom i Petrom Porošenkom, ali bez ruskog predsjednika Vladimira Putina, o zajedničkoj strategiji poslije obnovljenih tenzija u istočnoj Ukrajini pod kontrolom proruskih pobunjenika.

Angela Merkel će se sastati s Olandom i Porošenkom prvi put poslije maratonskih pregovora u Minsku u februaru ove godine, kada je poslije 17 sati razogovora postignut mirovni sporazum.

Prema tom sporazumu je uvedeno primirje u sukobu u kojem je poginulo 6.800 ljudi za 16 mjeseci, među kojima 1.500 od njegovog potpisivanja.

Međutim, Putin, koji je učestvovao u pregovorima u Minsku, nije pozvan u Berlin.

Vlasti u Kijevu žele da prikažu odsustvo Putina kao "važan signal za samog ruskog predsjednika i zapadnu javnost" da su Njemačka i Francuska podrška Ukrajini i da su svi spremni na komunikaciju bez ruskog predsjednika, saopštili su izvori bliski ukrajinskoj diplomatijie.

Francuske vlasti imaju pragmatičniji odgovor, navodeći da ne "postoji nikakva diplomatska bitka protiv Rusije", naveli su izvori bliski vlastima u Parizu i dodali da će uskoro biti održan sastanak zajedno s Putinom.

Sastanak u ponedjeljak biće održan neposredno poslije obnovljenih tenzija u istočnoj Ukrajini gdje je za nedjelju dana poginulo 10 osoba, od kojih osam civila, dok su bombardovanja intenzivirana na tom području.

Bonus video: