Rahoj osudio prebacivanje krivice za grčke probleme na EU

"Grčka je u jednom trenutku odlučila da se suprotstavi EU, ali to nije imalo nikakvog smisla, jer upravo EU pomaže Grčkoj i pomagaće joj", rekao je španski premijer odbacujući svaku "demagogiju" svaljivanja krivice za grčke reforme na EU
0 komentar(a)
Marijan Rahoj, Foto: Beta-AP
Marijan Rahoj, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 22.08.2015. 15:35h

Španski premijer Mariano Rahoj izrazio je danas nadu da će Grčka poslije predstojećih izbora dobiti bolju vlast i osudio "demagoško" prebacivanje krivice za grčke probleme na druge.

"Nadam se da će od sada, bez obzira na rezultate izbora, Grčka poštovati svoje obaveze", dobiti bolju vlasti koja će obnoviti privredni rast i stvoriti nova radna mjesta, rekao je Rahoj navodeći primjer svoje vlade koja "ulaže ozbiljne napore u sprovođenju svoje politike".

"Grčka je ove godine trebalo da zabilježi ozbiljan privredni rast, ali će sada imati negativni rast", dodao je španski konzervativni premijer.

Rahoj je rekao da "narodu treba reći istinu i kada je situacija teška i složena, a ne prebacivati krivicu na druge".

"Grčka je u jednom trenutku odlučila da se suprotstavi Evropskoj uniji (EU), ali to nije imalo nikakvog smisla, jer upravo EU pomaže Grčkoj i pomagaće joj", rekao je španski premijer odbacujući svaku "demagogiju" svaljivanja krivice za grčke reforme na EU.

Premijer Grčke Aleksis Cipras je u četvrtak podnio ostavku i zatražio prijevremene izbore, u nadi da će očisititi redove svoje poslaničke grupe od disidenata, i dobiti jači mandat za sprovođenje mjera iz trogodišnjeg programa međunarodne finansijske pomoći čije je sklapanje izazvalo pobunu u njegovoj stranci radikalne levice.

Bonus video: