OBLAST MEDITERANA

Svake godine se ilegalno ubije 25 miliona ptica

"To je oblast u kojoj se price selice odmaraju nakon preleta mora. Njihova koncentracija olakšava posao lovokradica", navode u Birdlife-u, podsjećajući da je lov na ptice na Kipru zabranjen još 1974.
1 komentar(a)
lovačka puška, Foto: Shutterstock
lovačka puška, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.02.2019. 01:41h

Svake godine se na Mediteranu ilegalno ubije 25 miliona ptica selica, upozorava u svom izvještaju organizacija Birdlife International.

Najviše ih strada u Egiptu - čak 5,7 miliona, zatim u Italiji, Grčkoj, Francuskoj i Hrvatskoj. 

"Za razliku od zemalja kao što su Egipat, Sirija ili Liban, zemlje Evropske unije imaju zakone kojim se zabranjuje hvatanje ptica i mehanizme za njihovu primjenu", navodi predstavnik Birdlife-a. 

Famagusta (Amohostos) na istoku Kipra je već godinama "najsmrtonosnija zona" za price selice na Mediteranu. 

"To je oblast u kojoj se price selice odmaraju nakon preleta mora. Njihova koncentracija olakšava posao lovokradica", navode u Birdlife-u, podsjećajući da je lov na ptice na ostrvu zabranjen još 1974.

Ptice koje su najčešće plen lovokradica su crnoglava grmuša, prepelica i drozd pjevac.

"Drastično su smanjene populacije 40 različitih vrsta ptica pjevačica koje su nekada bile izuzetno brojne u Evropi. Mnoge vrste su gotovo nestale", ističe se u izvještaju Birdlife-a, navodeći da se ptice ubijaju iz puške, hvataju mrežama ili lijepkom, a kasnije krišom serviraju kao specijaliteti u restoranima širom Mediterana.  

Ali i bez lovokrađe, pticama život postaje sve teži. 

"Veliki dio tih ptica suočava se sa izmjenom staništa i klimatskim promjenama. Pojedinim vrstama je sve teže da nađu mjesto za reprodukciju", navode stručnjaci. 

Preporučujemo za Vas