U Danskoj ukradena Rodenova bista u sred dana

Slike nadzornih kamera od 16. jula pokazuju dva muškarca kako skidaju bistu sa nosača, stavljaju je u plastičnu kesu i zatim to sve stavljaju u drugu kesu i normalno izlaze hodajući u vrijeme kada je muzej bio otvoren za posjetioce
109 pregleda 0 komentar(a)
pljačka muzeja Roden, Foto: Beta/AP
pljačka muzeja Roden, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 21.08.2015. 20:14h

Bronzana bista, djelo Ogista Rodena, ukradena je u sred dana iz jednog muzeja u Kopenhagenu, saopštili su danas u tom muzeju.

"Za sada nemamo nikakve naznake gdje se nalazi i istraga policije se nastavlja", rekao je portparol Gliptiotek muzeja u centru Kopenhagena Jakob Fibiger Andresen. Krađa se dogodila u julu.

On nije želio da govori o vrijednosti skulpture visine 25,5 centimetra "Čovjek sa slomljenim nosom" iz 1863. godine, ali danski mediji su je procijenili na oko 268.000 eura.

Slike nadzornih kamera od 16. jula pokazuju dva muškarca kako skidaju bistu sa nosača, stavljaju je u plastičnu kesu i zatim to sve stavljaju u drugu kesu i normalno izlaze hodajući u vrijeme kada je muzej bio otvoren za posjetioce.

Drugi video snimak nadzornih kamera pokazuje iste muškarce, nedjelju dana ranije, kako ulaze u muzej da deaktiviraju alarmni sistem.

Oni su došli u muzej da izvide situaciju oko nedjelju dana prije krađe (7. jula), rekao je za danski dnevnik Politiken jedan od istražitelja danske policije Ove Randrup.

Portparol muzeja rekao je da će oni koji su ukrali statuu imati problema da je odnesu negdje, jer je krađa prijavljena Interpolu i Europolu. Policija je takođe objavila detaljan opis dvojice muškaraca, i navela da su svijetlog tena i da izgledaju kao da su iz istočne Evrope. Jedan je nosio panama šešir, a drugi kačket.

Bonus video: