Poslanici Sirize se "otcijepili"

Njih 25 predstavljaće treći po snazi blok u parlamentu sa 300 poslanika, ispred centrističke stranke Potami (Reka) i desničarske Zlatne zore, koje imaju po 17 mandata
0 komentar(a)
Grčka parlament, Foto: Reuters
Grčka parlament, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.08.2015. 09:00h

Poslanici frakcije Lijeva platforma unutar Koalicije radikalnih lijevih snaga - Siriza odlučili su danas da postanu nezavisni i formiraju novu samostalnu poslaničku grupu u parlamentu Narodno jedinstvo, čiji će šef biti lider Platforme i bivši ministar energetike Panajotis Lafazanis, javila je grčka agencija ANA.

Njih 25 predstavljaće treći po snazi blok u parlamentu sa 300 poslanika, ispred centrističke stranke Potami (Reka) i desničarske Zlatne zore, koje imaju po 17 mandata.

Na taj način, ističe ANA, njima će pripasti eventualni treći po redu mandat za formiranje vlade.

Ranije danas, grčki predsjednik Prokopis Pavlopulos povjerio je posle ostavke premijera Aleksisa Ciprasa prvom mandat za formiranje nove vlade lideru konzervativne glavne opozicione Nove demokratije Vangelisu Mejmarakisu.

Po Ustavu, Pavlopulos treba po redu da predaje mandat partijama za formiranje vlade koje bi obezbjedile poverenje skupštine, one za to imaju trodnevni rok, a ukoliko ne uspiju, imenuje se "tehnička" vlada kojoj je na čelu predsjednik Vrhovnog suda i raspisuju se prijevremeni parlamentarni izbori.

Rojters navodi da se krajnja ljevičarska frakcija Sirize protivila Ciprasovim pozivima za podršku trećem paketu pomoći oporavku grčke privrede, a Asošijeted pres da je Cipras pozvao na održavanje prijevremenih izbora zbog pobune u Sirizi jer je potpisao treći paket i prihvatio restriktivne mjere koje su zahtjevali međunarodni kreditori.

Bonus video: