Cipras podnio ostavku

"Želim da budem iskren prema vama. Nismo postigli sporazum koji smo očekivali prije izbora 20. janaura“
70 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.08.2015. 18:46h

Premijer Aleksis Cipras je dao ostavku u nadi da će učvrstiti vlast na prijevremenim izborima nakon sedam mjeseci na funkciji.

Ostavku je podnio predsjedniku Prokopisu Pavlopulosu i zatražio da se izbore održe što prije.

"Aktuelni parlament ne može ponuditi većinsku ili vladu nacionalnog jedinstva“, rekao je Cipras Pavlopulosu tokom sinoćnjeg sastanka.

Vladini zvaničnici su kazali da je cilj da se izbori održe 20. septembra.

Cipras je u TV obraćanju rekao da je na Grcima da ocijene da li ih je adekvatno zastupao u borbi sa stranim kreditorima.

"Želim da budem iskren prema vama. Nismo postigli sporazum koji smo očekivali prije izbora 20. janaura“, rekao je u obraćanju grčkom narodu.

"Osjećam duboku moralnu i političku odgovornost da stavim na vašu procjenu sve što sam uradio, uspjehe i neuspjehe".

On je izabrao vanredne izbore kako bi učvrstio poziciju pošto je skoro trećina poslanika njegove stranke Siriza odbila da podrži program u parlamentu prošle nedjelje, što ga je lišilo garantovane političke većine.

Grčka je počela da dobija novac iz paketa od 86 milijadi eura. Od prve tranše - 13 milijardi eura, vratila je dug ECB.

Grčki ustav ima specijalne propise za održavanje izbora manje od 12 mjeseci od prethodnih, što znači da predsjednik mora prvo konsultovati druge velike stranke da vidi mogu li formirati vladu, što je gotovo nemoguće.

Cipras uživa ogromnu popularnost među pristalicama a opozicija je u rasulu, pa se uveliko očekuje njegov povratak na vlast.

Anketa Metron Analisis 24. jula je pokazala da Siriza ima 33,6 odsto podrške, što je čini daleko najpopularnijom, ali to nije dovoljno da vlada bez koalicionog partnera.

Pritisak za održavanje izbora je konstantno rastao posljednjih dana.

Neki saradnici, poput ministra energetike Panosa Skurletisa, kazali su da se mora riješiti spor sa buntovnicima koji prijete da se odvoje od stranke. „Politička scena se mora raščistiti“, rekao je za ERT.

Očekuje se da Siriza u septembru održi kongres u ciju rješavanja razlika sa buntovnicima.

Održavanje izbora u septembru bi značilo da će se glasati prije nego što narod osjeti nove mjere, koje uklučuju smanjenja penzija i povećanje poreza.

Druga opcija je bila da se izbori odlože do oktobra, pošto međunarodni kreditori provjere učinak Grčke u ispunjavanju programa. Potom bi počeli da razmatraju ublažavanje ogromnog tereta duga.

Cipras je pobijedio na izborima zahvaljujući programu protivljenja strogoj štednji, koju je sada prihvatio. Rekao je da je bio primoran na to jer većina Grka želi da ostane u eurozoni a to se ne može ostvariti ni na jedan drugi način.

Galerija

Bonus video: