Novi izbori u Turskoj prvog novembra?

Tehnički premijer Ahmet Davutoglu odustao je u utorak od nastojanja da formira novu koalicionu vladu i vratio mandat predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu
0 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.08.2015. 11:27h

Centralna izborna komisija Turske predložila je danas da se prvog novembra održe novi izbori u toj zemlji, s obzirom da nisu uspjeli pokušaji da se u parlamentu formira većinska vladajuća koalicija, javila je novinska agencija Anadolija.

Tehnički premijer Ahmet Davutoglu odustao je u utorak od nastojanja da formira novu koalicionu vladu i vratio mandat predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu.

Davutoglu, koji je šef dosad apsolutno vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP), nije uspio da nađe zajednički jezik s vođama dvije manje stranke - jednom sekularnom i jednom nacionalističkom.

Rok za formiranje nove vlade ističe ove sedmice.

Predsednik Redžep Tajip Erdogan, osnivač AKP, već je dao signal da neće pružiti šansu liderima drugih stranaka da budu mandatari za sastavljanje vlade. On je, navodno, više za nove parlamentarmne izbore, kako bi stranka koju je osnovao pokušala da povrati apsolutnu većinu koju je izgubila na glasanju naroda u junu.

Bonus video: