Devet izbjeglica se udavilo kod Turske, 500 spaseno kod Grčke

"Ukupno 534 izbjeglice su spasene u 14 operacija blizu ostrva u Egejskom moru - Lezbosa, Kiosa, Agatonisa, Samosa, Farmakonisa i Kosa od utorka do srede ujutro", saopštila je grčka obalska straža
0 komentar(a)
imigranti, Turska, Foto: Reuters
imigranti, Turska, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.08.2015. 12:24h

Najmanje devet izbjeglica se udavilo blizu obala Turske, dok je više od 500 spaseno u protekla 24 sata blizu obala Grčke, objavili su lokalni mediji.

Brod sa oko 40 Palestinaca iz izbjegličkog kampa u Siriji prevrnuo na putu do Turske, a među poginulima ima žena i djece, izvijestila je libanska agencija NNA.

Preživjeli su prebačeni u bolnice u Turskoj.

Brod je napustio sjevernu libansku luku Tripoli u ponedjeljak, a prevrnuo se nakon ulaska u teritorijalne vode Turske. Na brodu su se nalazili Palestinci iz izbjegličkog kampa Jarmuk u Damasku.

"Ukupno 534 izbjeglice su spasene u 14 operacija blizu ostrva u Egejskom moru - Lezbosa, Kiosa, Agatonisa, Samosa, Farmakonisa i Kosa od utorka do srede ujutro", saopštila je grčka obalska straža.

Dijete, starosti između dvije i tri godine, pronađeno je u nesvjesnom stanju u čamcu na naduvavanje u kome se nalazilo 54 izbjeglica, blizu Samosa, koga je primijetio patrolni helikopter.

Brod obalske straže pokupio je grupu, a dijete je prebačeno u bolnicu.

Bonus video: