Rusija sve više tone u ekonomsku krizu

Belusov, nekada ministar ekonomije, naveo je da bi na duži rok, bez strukturnih reformi, privredni rast na godišnjem nivou bio od jedan od dva odsto i dodao da je Rusiji neophodan rast od četiri odsto kako si se suočila sa sadašnjim teškoćama
68 pregleda 4 komentar(a)
Kremlj, Foto: Shutterstock
Kremlj, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.08.2015. 07:29h

Pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Rusiji, trenutno u recesiji, mogao bi da dostigne četiri odsto ove godine, ocijenio je ekonomski savjetnik Kremlja, Andrej Belusov.

“Sudeći po situaciji u drugom kvartalu, mislim da bi pad BDP-a mogao da bude između 3,5 i četiri odsto”, rekao je Belusov, prenosi B92.

Belusov, nekada ministar ekonomije, naveo je da bi na duži rok, bez strukturnih reformi, privredni rast na godišnjem nivou bio od jedan od dva odsto i dodao da je Rusiji neophodan rast od četiri odsto kako si se suočila sa sadašnjim teškoćama.

Rusija se nalazi u dubokoj recesiji zbog sankcija koje su joj zapadne zemlje uvele zbog ukrajinske krize, kao i zbog pada cijene nafte koji je izazvao kolaps rublje krajem prošle godine, čime je ograničena kupovna moć i potrošnja građana.

Ruska Vlada je ranije predvidjela BDP od 4,4 odsto za ovu godinu.

Bonus video: