"PONIŽAVAJUĆE ZA NAROD"

Putin: Stranci upravljaju Ukrajinom

“Uvjeren sam da će se Ukrajina, uprkos trenutnim teškoćama, razvijati u pravom smjeru i odustati od ponižavajuće prakse da se cijelom zemljom upravlja iz inostranstva"
56 pregleda 20 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.02.2019. 02:55h

Ukrajinom se upravlja iz inostranstva što je "ponižavajuće" za ukrajinski narod, ocijenio je ruski predsjednik Vladimir Putin u posjeti Krimu.

“Uvjeren sam da će se Ukrajina, uprkos trenutnim teškoćama, razvijati u pravom smjeru i odustati od ponižavajuće prakse da se cijelom zemljom upravlja iz inostranstva", rekao je Putin aludirajuči na nekoliko stranaca na ključnim mjestima u ukrajinskim vlastima.

Ukrajina je u decembru dobila novu vladu u kojoj se nalaze jedna Amerikanka, jedan Gruzijac i jedna Litvanka. Natali Jaresko, Amerikanka ukrajinskog porekla koja je radila u američkom Stejt departmentu, sada je ukrajinska ministarka finansija.

Bivši predsjednik Gruzije Mihail Sakašvili je imenovan za guverenera Odese pošto je dobio ukrajinsko državljanstvo. Pored Sakašvilija, Odesom upravlja Marija Gajdar, Putinov kritičar i ćerka sovjetskog ekonomiste i bivšeg premijera Jegora Gajdara, autora kontroverzne "šok terapije" reformi u Rusiji posle raspada Sovjetskog Saveza.

"Sve je to ponižavajuće za ukrajinski narod. Ukrajina će se oporaviti, nastaviti da se razvija i da gradi svoju budućnost s Rusijom", ocijenio je Putin.

Ruski predsjednik je danas boravio u Simferopolju gdje je prisustvovao sjednici regionalne vlade posvećenoj razvoju turizma u Rusiji.