Pokrajinski izbori u Bavarskoj težak test za konzervativne saveznke Angele Merkel

Ankete ukazuju da će CSU izgubiti većinu dosta ubjedljivo na današnjim izborima i moguće ostvariti svoj najgori rezultat od 1950-ih
0 komentar(a)
CSU, Foto: Reuters
CSU, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.10.2018. 07:22h

U Bavarskoj se danas održavaju pokrajinski izbori na kojima se prema anketama očekuje da će dominantna bavarska stranka desnog centra Hrišćansko-socijalna unija (CSU) imati najgori rezultat u posljednjih 50 godina. Oko 9,5 miliona ljudi ima pravo glasa za državnu vladu, gdje je Hrišćansko-socijalna unija, sestrinska stranka Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel, imala apsolutnu većinu u posljednjih 56 godina, izuzev pet godina. Ankete ukazuju da će CSU izgubiti većinu dosta ubjedljivo na današnjim izborima i moguće ostvariti svoj najgori rezultat od 1950-ih. CSU koja je zauzela tvrd stav protiv migracije izgleda da gubi podršku i sa lijeve i sa desne strane, tako da Zeleni prikupljaju liberalne glasače a ekstremnodesničarska Alternativa za Njemačku (AfD) izgleda da će osvojiti mjesta.

Socijalno konzervativna CSU postoji samo u Bavarskoj i važan je, premda često nezgodan partner Merkelkinog CDU-a. Te dvije stranke čine okosnicu nestabilne koalicije na saveznom nivou sa Socijaldemokratskom partijom (SDP). Mada je malo vjerovatno da će CSU potpuno izgubiti vlasti u Bavarskoj, rezultati kakve predvidjaju ankete biće ponižavajući i spekuliše se da bi vodja stanke, inače ministar unutrašnjih poslova Njemačke Hors Zehofer, mogao biti prinuđen da podnese ostavku.

Bonus video: