Dimne bombe bačene pred gej skup u Odesi

Prva gej parada u nezavisnoj Ukrajini održana je prvi put 2013. godine u Kijevu. Naredne godine je otkazana iz bezbjednosnih razloga
0 komentar(a)
LGBT, transeksualizam, Foto: Shutterstock
LGBT, transeksualizam, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.08.2015. 17:39h

Nepoznate osobe bacile su danas dimne bombe u salu gdje je trebalo da bude održana konferencija LGBT populacije u Odesi, lučkom gradu na jugu Ukrajine gde je gej parada, predviđena za danas, zabranjena iz bezbjednosnih razloga.

"Nekoliko mladih muškaraca upalo je u salu za vrijeme pripreme skupa. Bacili su nekoliko dimnih bombi na učesnike i pobjegli", izjavio je Frans presu portparol LGBT zajednice Kirilo Bodelan i dodao da niko nije povrijeđen u tom incidentu.

Gej parada, predviđena za danas u Odesi, zabranjena je u strahu da ne dođe do nasilja. Učesnici parade su potom izjavili da će se ipak prošetati ali su odustali u posljednjem trenutku.

Homoseksualnost, koja je bila kažnjiva u Sovjetskom Savezu, i dalje nije prihvaćena u Ukrajini, bivšoj sovjetskoj republici pod jakim uticajem pravoslavne crkve.

Prva gej parada u nezavisnoj Ukrajini održana je prvi put 2013. godine u Kijevu. Naredne godine je otkazana iz bezbjednosnih razloga.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko podržao je gej paradu ove godine ali je naveo da ne želi da učestvuje u tome.

Bonus video: