Prag: Skoro 15.000 ljudi na čelu sa gradonačelnicom na gej paradi

Češka je veoma tolerantna prema seksualnim manjinama, zakon im daje pravo na istopolne brakove koje prema raznim anketama odobrava oko 68 odsto Čeha, ali bez prava na usvajanje djece, što bi odobrilo svega 17 odsto anketiranih
0 komentar(a)
Prag prajd, Foto: Beta/AP
Prag prajd, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 15.08.2015. 15:38h

Skoro 15.000 ljudi, prema procjenama policije, na čelu s gradonačelnicom Adrijanom Krnačovom, prošlo je danas centrom Praga u tradicionalnoj gej paradi Prag Prajd koji se ove godine održava pod parolom "Svi smo jednako topli".

Na plakatima i transparentima Prag Prajda iskorišćeni su portreti homoseksualnih i heteroseksualnih parova snimljeni termo kamerom na kojima nema toplotnih razlika.

Živopisna povorka u bojama duge u koju su danas došli LGBT aktivisti i Pražani koji podržavaju prava seksualnih manjina na život bez diskriminacije prošla je bez incidenata uz pratnju policije od Vaclavskog trga preko Vltave do parka Letna gdje koncertom završava jednonedjeljni LGBT festival u češkoj prijestonici.

"Nismo zabilježili nijedan izgred tokom cijele trase ni od strane učesnika parade ni njihovih protivnika. Nismo morali da intervenišemo nijednom", saopštio je portparol policije Tomaš Hulan.

Na ulice Praga izašlo je nekoliko desetina radikala koji su dežurali oko konjičkog kipa sveca zaštitnika češkog naroda, svetog Vaclava na istoimenom trgu sa transparentom "Homoseksualnost = prijetnja po bezbjednost", a centrom Praga je prošlo i oko stotinu mladih čeških demohrišćana u Maršu za porodicu.

Demohrišćani su takođe pred pohod za porodicu organizovali konferenciju Perspektive porodice za 21. vijek.

Poglavar Češke katoličke crkve, kardinal Dominik Duka, zabranio je tokom ovogodišnjeg festivala seksualnih manjina da se održe u jednoj od praških crkava dva predavanja o diskriminaciji seksualnih manjina od strane crkve.

Predavanje i susret sa američkom časnom sestrom Dženin Gremik koja se od 1970-tih godina bori da se promijeni odnos crkve prema LGBT hrišćanskim vjernicima ipak su održani zahvaljujući Filozofskom fakultetu Karlovog univerziteta u Pragu.

Češka je veoma tolerantna prema seksualnim manjinama, zakon im daje pravo na istopolne brakove koje prema raznim anketama odobrava oko 68 odsto Čeha, ali bez prava na usvajanje djece, što bi odobrilo svega 17 odsto anketiranih.

Bonus video: