Bler: Laburističkoj partiji prijeti uništenje

Ako Džeremi Korbin postane vođa, na sljedečim izborima neće biti poraz kao 1983. ili 2015. To će značiti rasturanje, možda uništenje", napisao je Bler
0 komentar(a)
Toni Bler, Foto: Beta/AP
Toni Bler, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 13.08.2015. 11:48h

Bivši britanski premijer Toni Bler ocijenio je da njegovoj Laburističkoj partiji prijeti uništenje ako za novog lidera izabere ljevičara Džeremija Korbina.

U autorskom tekstu za Gardijan (The Guardian) Bler je naveo da Korbin ne nudi ništa novo i da među laburiste vraća ljevičarske ideje koje su birači davno odbacili.

"Ako Džeremi Korbin postane vođa, na sljedečim izborima neće biti poraz kao 1983. ili 2015. To će značiti rasturanje, možda uništenje", napisao je Bler.

Bler je ocijenio da birači ne misle da se njihovi problemi mogu riješiti staromodnom državnom kontrolom, da nijesu za izlazak iz NATO, kao i da vjeruju da partija bez ozbiljnog plana za smanjenje deficita ne može ozbiljno izaći na izbore s namjerom da pobijedi.

"Te politike iz prošlosti su bile odbačene ne zato što su bile previše principijelne, već zato što većina britanskog naroda misli da ne funkcionišu. I uzgred, odbacili su ih birači širom svijeta iz istog razloga", naveo je Bler koji je poslije dolaska na čelo laburista 1994. napravio otklon od socijalističkih ideja.

Bler je naveo da se poslije izbora ove godine na kojima su laburisti pretrpjeli ubjedljiv poraz, praktično udvostručilo članstvo partije pošto su mnogi ušli u stranku kako bi podržali Korbinovu kampanju, pri čemu neke od njih ne interesuje da li će laburisti pobijediti na sljedećim izborima.

"Laburističkoj partiji danas prijeti smrt više nego ikada u više od 100 godina njenog postojanja. Kažem to kao neko ko je vodio partiju 13 godina i bio član više od 40", naveo je Bler.

Bonus video: