Varufakis: Novi paket pomoći Grčkoj osuđen na propast

"Pitajte bilo koga ko zna nešto o grčkim javnim finansijama i taj će vam reći da ovaj sporazum neće funkcionisati", izjavio je Varufakis
1 komentar(a)
Janis Varufakis, Foto: Reuters
Janis Varufakis, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.08.2015. 17:23h

Bivši grčki ministar finansija Janis Varufakis upozorio je danas da je najnoviji spasilački paket pomoći Atini osuđen na propast, uprkos uverenju grčkog premijera Aleksisa Ciprasa da će sporazum donijeti kraj ekonomske neizvijesnosti.

"Pitajte bilo koga ko zna nešto o grčkim javnim finansijama i taj će vam reći da ovaj sporazum neće funkcionisati", izjavio je Varufakis za britansku radio stanicu BBC, i dodao da su isto osjetili i drugi pregovarači koji su učestovali u postizanju jučerašnjeg sporazuma između Atine i kreditora.

"Grčki ministar finansija manje više tvrdi isto", izjavio je Varufakis, i dodao da je vidio "njemačkog ministra finansija kako ide u Bundestag i kako praktično priznaje da ovaj sporazum neće funkcionisati".

"Međunarodni monetarni fond je digao ruke od kolektivnog očajanja nad programom koji se jednostavno zasniva na neodrživom dugu", izjavio je Varufakis.

Sa druge strane, grčki premijer Aleksis Cipras danas je izrazio uvjerenje da će Atina dobiti kreditnu podršku u okviru trećeg paketa pomoći koji će se sjutra naći pred nacionalnim parlamentom.

"Uvjeren sam da ćemo uspjeti da postignemo sporazum i dobijemo kreditnu podršku iz Evropskog stabilizacionog mehanizma (ESM) koja će staviti tačku na ekonomsku neizvijesnost", izjavio je Cipras.

Bonus video: