Njemačka: CDU traži uvođenje graničnih kontrola

Hartman je ukazao na potrebu da se u aktuelnoj situaciji kontrole postave i u neposrednoj blizini granice i na granici i istakao da se u tom slučaju ne radi o obustavi slobodnog protoka ljud
0 komentar(a)
Berlin, Foto: Shutterstock
Berlin, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.08.2015. 09:24h

Hrišćansko-demokratska unija (CDU) kancelarke Angele Merkel iz Saksonije, njemačke pokrajine koja se graniči sa Poljskom i Češkom, zatražila je ponovno uvođenje graničnih kontrola, kako bi se spriječila navala azilanata.

"U vezi sa aktuelnim razvojem situacije, legitimno je da se diskutuje o suspenziji Šengenskog sporazuma", rekao je portparol CDU Saksonije Kristijan Hartman i dodao da Saksonija, preko savezne države, mora na tome insistirati u Evropskoj uniji, prenose mediji danas.

Hartman je ukazao na potrebu da se u aktuelnoj situaciji kontrole postave i u neposrednoj blizini granice i na granici i istakao da se u tom slučaju ne radi o obustavi slobodnog protoka ljudi.

I iz redova euroskeptičke i desničarske `Alternative za Njemačku` (AfD) u Saksoniji došli su predlozi čak i da se razmisli o tome da li bi bilo smisleno trajno uvođenje kontrola na starim graničnim prelazima.

Kritika na ove predloge CDU i AfD stigla je iz redova opozicione partije Zeleni, odakle je takva ideja nazvana udarcem na evropsku ideju i naglašeno da bi se, umjesto novca u ponovno uvođenje granične kontrole, ta finansijska sredstva mogla investirati u Saveznu službu za migracije i izbjeglice, kako bi se azilantski postupci mogli brže obrađivati.

CDU i AfD nisu usamljene u predlozima o ponovnom uvođenju granične kontrole, koje je i sindikat njemačke policije inicirao. "Iz policijskog ugla gledano, to bi bila najbolja mjera. Na taj način bi se počinioci krivičnih djela mogli uhapsiti, a izbjeglice, koje su došle preko Austrije, vratiti tamo gdje su i ušli u šengenski prostor", rekao je za "Pasauer noje prese" predsjednik sindikata njemačke policije Rajner Vent.

On je pozvao njemačku vladu da tu temu o ponovnom uvođenju granične kontrole u zemljama Šengenskog sporazuma u Briselu ne odbacuje.

Vent je ukazao na pozitivne strane ponovnog uvođenja graničnih kontrola, koje je postojalo za vrijeme samita Grupe sedam ekonomski najrazijenijih zemalja, održanog u Bavarskoj.

Pred samit je, naime, privremeno suspendovana odluka o slobodnom protoku ljudi i uvedena granična kontrola, kako bi se nasilni demonstranti i kriminalci spriječili da dođu na demonstracije protivnika G7 i globalizacije i tada su uhapšeni brojni kriminalci i ilegalci.

Bonus video: