Cipras sazvao vanrednu sjednicu parlamenta zbog paketa pomoći

Atina i njeni međunarodni kreditori postigli su jutros, nakon maratonskih pregovora, dogovor o trećem paketu finansijske pomoći vrijednom oko 85 milijardi eura
58 pregleda 0 komentar(a)
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.08.2015. 18:17h

Grčki premijer Aleksis Cipras sazvao je vanrednu sjednicu parlamenta kako bi obezbijedio da treći paket pomoći toj zemlji, vrijedan oko 85 milijardi eura, bude usvojen do četvrtka, saopštila je danas vlada u Atini.

U pismu upućenom predsjedniku parlamenta, Cipras je naveo kako želi da nacrt zakona o paketu pomoći bude podnesen kasnije danas kako bi mogao da bude podijeljen poslanicima, a zatim da se o njemu raspravlja sjutra i potom glasa u četvrtak, prenio je Rojters.

"Ključna priroda situacije zahtijeva hitno zasijedanje parlamenta kako bi sporazum bio odobren i time omogućena isplata prve rate pomoći", navodi se u Ciprasovom pismu.

Vlada u Atini je nestrpljiva da parlament odobri treći paket pomoći do petka, kad bi o njemu trebalo da razgovaraju ministri finansija eurozone, a u slučaju da ga oni usvoje, Grčkoj bi bila isplaćena prva tranša pomoći do 20. avgusta, kada Grčka treba da vrati dug od 3,2 milijarde eura Evropskoj centralnoj banci.

Atina i njeni međunarodni kreditori postigli su jutros, nakon maratonskih pregovora, dogovor o trećem paketu finansijske pomoći vrijednom oko 85 milijardi eura, koji će Grčkoj omogućiti da izbjegne bankrot i ostane u eurozoni.

"Sporazum je postignut. Trenutno se pregovara o nekim sitnim detaljima", izjavio je neimenovni zvaničnik grčkog Ministarstva finansija poslije pregovora u Atini koji su trajali 23 sata, prenio je Rojters.

Grčki ministar finansija Euklid Cakalotos rekao je novinarima u Atini nakon sastanka da su ostala dva ili tri manja detalja o kojima je potrebno još razgovarati, ali da je najveći dio pitanja riješen.

Bonus video: