Škotska zabranjuje GM kulture

"Ako ste proizvođač viskija ili gajite goveda vrhunskog kvaliteta, bićete zabrinuti ako ste protiv GM kultura a one se gaje na polju pored vašeg i prijeti opasnost od kontaminacije vašeg proizvoda. U interesu Škotske je da GM kulture ostanu van Škotske", rekao je Dikson
1 komentar(a)
Škotska, Foto: Shutterstock
Škotska, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.08.2015. 10:09h

Škotska planira da zabrani gajenje genetski modifikovanih (GM) kultura na svojoj teriroriji, čime se dodatno uvećava razdor sa politikom konzervativne britanske vlade.

Zvanični London nagovijestio je da planira da dozvoli komercijalnu proizvodnju GM kultura iako se tome protive potrošači i borci za zaštitu prirodne sredine.

Škotski ministar ekologije kazao je da je odluka o zabrani GM kultura donijeta iz predostrožnosti i da šteta od komercijalne upotrebe GM nadmašuje moguće koristi.

Organizacije za zaštitu čovjekove okoline pozdravile su odluku, za razliku od poljoprivrednika koji ukazuju na dobrobiti biotehnologije. Neki zvaničnici upozoravaju da bi škotska poljoprivreda bez GMO mogla da bude manje konkurentna od poljoprivreda sa GMO.

Ministri u Edinburgu namjeravaju da iskoriste novu mogućnost u EU da sami odluče o proizvodnji GM roda.

EU je novim propisom dozvolila članicama da na svojoj teritoriji ograniče ili zabrane gajenje kultura koje sadrže GMO ako se pozovu na zaštitu čovjekove okoline, poljoprivrednu ili socio-ekonomsku politiku, čak i ako Brisel odobri gajenje.

Od tog propisa se inače očekivalo povećanje komercijalne upotrebe GM kultura širom Evropske unije.

Škotskim "ne" GM kulturama samo će se pojačati snaga dugotrajnog moratorijuma na gajenje GM usjeva a za Škotsku nacionalnu partiju (SNP) biće to dalje distanciranje od vlade Velike Britanije.

Uz podršku agrobiznisa, nauke i Nacionalne unije poljoprivrednika, ministri u Londonu već su nagovijestili da planiraju da dozvole komercijalnu proizvodnju GM kultura, poput kukuruza i uljane repice u Engleskoj, uprkos snažnom otporu potrošača i boraca za zaštitu prirodne sredine.

U saopštenju škotske vlade od 9. avgusta ne navodi se da li će zabrana obuhvatiti i naučna istraživanja i eksperimente ali je portparolka potvrdila da će se laboratorijska istraživanja genetski modifikovanih organizama (GMO) nastaviti.

Škotski naučnici, uključujući sa Instituta "Džejms Haton" (James Hutton) i Rovet instituta za ishranu i zdravlje (Rowett), predvode istraživanja GM kultura. Bivša funkcionerka za nauku škotske vlade En Glover (Anne Glover), koja je bila šefica naučnog savjetodavnog tijela Evropske komisije dok ta pozicija nije ukinuta, oduševljeni je pobornik GM usjeva.

"Ta promjena neće uticati na istraživanja koja se sprovode u Škotskoj, gdje je upotreba GM biljaka dozvoljena u naučne svrhe, npr. u laboratorijama ili zapečaćenim staklenicima", kazala je portparolka škotske vlade, prenio je EurActiv.com.

Škotski ministar ekologije Ričard Lokhed (Richard Lochhead) rekao je da se kod odlučivanja o zabrani komercijalne upotrebe GM kultura držao principa predostrožnosti i dodao da potencijalni rizici po ostale kulture i divlje vrste od GMO pretežu moguće koristi od te tehnologije.

"Nema dokaza o značajnoj tražnji GM proizvoda među škotskim potrošačima a strahujem da bi dozvola za gajenje GM kultura u Škotskoj bila štetna za naše čiste i 'zelene' brendove i da bi predstavljala 'kockanje' sa budućnošću našeg 14 milijardi funti vrijednog sektora hrane i pića", obrazložio je Lokhed.

"Bojazni škotske vlade oko GM roda su dugogodišnje, to su bojazni koje dijelimo sa drugim evropskim zemljama i potrošačima i ne treba ih olako odbaciti", dodao je škotski ministar.

"Čvrsto vjerujem da politika oko GM u Škotskoj treba da bude vođena onim što je u najboljem interesu naše ekonomije i našeg poljoprivrednog sektora a ne prioritetima drugih", istakao je Lokhed.

Njegove riječi pozdravile su organizacije koje se bore za čistiju prirodnu sredinu.

"Škotska vlada pokazuje da je protiv GM usjeva već izvjesno vrijeme ali nova torijevska vlada nastoji da nas povede u smjeru upotrebe GM kultura u Velikoj Britaniji i zato je veoma dobra vijest da su škotski ministri zauzeli stav protiv GM", istakao je direktor organizacije Prijatelji Zemlje Škotska Ričard Dikson (Richard Dixon).

"Ako ste proizvođač viskija ili gajite goveda vrhunskog kvaliteta, bićete zabrinuti ako ste protiv GM kultura a one se gaje na polju pored vašeg i prijeti opasnost od kontaminacije vašeg proizvoda. U interesu Škotske je da GM kulture ostanu van Škotske", rekao je Dikson.

Međutim, odluka škotske vlade naljutila je Nacionalnu uniju farmera Škotske (NFU Scotland) gdje je opisuju kao naivnu i donijetu bez odgovarajuće rasprave.

"Druge zemlje koriste biotehnologiju kad treba i mi treba da budemo otvoreni da to isto radimo u Škotskoj", kaže direktor farmerske unije Skot Voker (Scott Walker).

"Odluke treba donositi po individualnim kriterijumima za svaku vrstu, na bazi nauke i procjene da li će neka kultura donijeti opštu korist. Te kulture mogu da doprinesu održivosti poljoprivrede i istovremeno zaštiti prirodne sredine, čemu svi u Škotskoj teže", istakao je Voker.

Škotski konervativac Murdo Frejzer (Fraser) kazao je da ne postoji veliki pritisak za komercijalno korišćenje GMO u Škotskoj ali da je snaga naučnog mišljenja bila u korist tehnologije.

"Mislim da se tom odlukom (škotske vlade) sujeverje stavlja ispred nauke", rekao je Frejzer i dodao da postoji "veoma snažan naučni konsensus da GM hrana može da bude od ogromne koristi jer bi povećala ponudu hrane za svjetsku populaciju".

"Dva su specifična pitanja za Škotsku: ako ostali u Britaniji ohrabruju GM hranu a Škotska ne, naši poljoprivrednici biće u nezavidnom položaju u odnosu na konkurente. Takođe, u pitanje se dovode naši brojni istraživački instituti koji su spremni da nastave tu tehnologiju".

Bonus video: