Zbog vrućine i restrikcije struje, Ikea zatvorila prodavnicu

Poljska je zbog dugotrajnih vrućina u kojima jedva, za nekoliko desetina podeoka na termometru odolijeva apsolutni rekord od 40,2 stepena Celzijusa iz 1921. i suše morala da pribjegne restrikcijama struje
0 komentar(a)
Ikea, Foto: Shutterstock
Ikea, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.08.2015. 09:38h

Zbog restrikcija struje koje su donijele tropske vrućine koje već danima muče Poljake privremeno je svoju prodavnicu u Katovicama na jugozapadu Poljske zatvorila u ponedeljak čak i IKEA.

"Prodavnica u Katovicama ostaće zatvorena i predveče ćemo proveriti stanje i da li možemo da otvorimo radnju. U ostalim prodavnicama uveli smo ograničenja u korišćenju klimatizacije, osvetljenju i restoranima. Različito je u raznim prodavnicama zato što Poljska elektroenergetska mreža postavlja različite limite za regione", kazala je danas televiziji TVN24 portparol švedskog lanca IKEA u Poljskoj Katažina Balashov.

Poljska je zbog dugotrajnih vrućina u kojima jedva, za nekoliko desetina podeoka na termometru odolijeva apsolutni rekord od 40,2 stepena Celzijusa iz 1921. godine i suše morala da pribjegne restrikcijama struje.

"Visoke temperature koje bilježimio posljednjih dana prouzrokovale su probleme u radu elektrana, posebno onih sa otvorenim sistemom hlađenja. Bez obzira na tešku situaciju u elektroenergetici imamo dobru vijest za građane: njima ne prijete obustave isporuke struje a ni bolnicama ni drugim sličnim institucijama koje se brinu o zdravlju i bezbjednosti građana", kazala je u ponedjeljak premijerka Eva Kopač.

Restrikcijama je pogođeno 1.600 preduzeća u Poljskoj a neki kao željezara Arcelor Mital obustavljaju dio proizvodnje, dok druga, među njima i najveći metalurški kombinat za eksploataciju i preradu bakra i srebra, KGHM koristi za proizvodnju svoje rezervne izvore struje.

Vlasti su na Poljake ponovo apelovale da ne koriste kućne aparate koje baš ne moraju kao što su, recimo, veš mašine u vrijeme kada je zbog žega potrošnja struje najveća - između 11.00 i 15.00 časova.

Bonus video: