Najveći pad ruske ekonomije od 2009.

Rusija, kao najveći svjetski izvoznik energenata, trenutno je suočena sa prvom recesijom u posljednjih šest godina, koja je, kako navodi Bloomberg, posljedica pada cijena nafte i sankcija uvedenih Moskvi zbog ukrajinske krize
6 komentar(a)
Rublja, Foto: Shutterstock
Rublja, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.08.2015. 05:55h

Ruska ekonomija je u drugom ovogodišnjem kvartalu registrovala najveći pad od 2009. godine, u uslovima kada bi sunovrat nafte mogao uvući državu u još dublju recesiju, navodi Bloomberg.

Bruto domaći proizvod (BDP) Rusije je u drugom kvartalu ove godine pao 4,6 odsto na godišnjem nivou, poslije pada od 2,2 odsto iz prvog tromjesečja, prema preliminarnim podacima ruskog Federalnog zavoda za statistiku, prenosi SEEbiz.

Takvi podaci su lošiji od prognoza 18 analitičara koji su učestvovali u Bloombergovoj anketi i koji su predviđali pad ruske ekonomije od 4,5 odsto, dok je rusko ministarstvo ekonomije za taj period predviđalo pad od 4,4 odsto.

Rusija, kao najveći svjetski izvoznik energenata, trenutno je suočena sa prvom recesijom u posljednjih šest godina, koja je, kako navodi Bloomberg, posljedica pada cijena nafte i sankcija uvedenih Moskvi zbog ukrajinske krize.

Bonus video: