Usljed grčke krize, Njemačka profitirala 100 milijardi eura

"Ovakva ušteda je veća od troškove krize u Grčkoj. Njemačka je očigledno imala koristi od grčke krize", navodi se u istraživanju
3 komentar(a)
euro, Foto: Shutterstock
euro, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.08.2015. 16:48h

Njemačka, koja je zauzela oštar stav prema Grčkoj, uspjela je da profitira od dužničke krize u toj zemlji i zaradi 100 milijardi eura, prema rezultatima istraživanja Lajbnic instituta za ekonomske studije, prenosi danas agencija Frans pres.

Pomenuta suma predstavlja iznos koji je Njemačka uštedjela po osnovu nižih kamata na hartije od vrijednosti koje je vlada u Berlinu emitovala u vrijeme kada su one bile veoma tražene, jer su ih strani investitori smatrali sigurnim utočištem, navodi se u studiji.

"Ovakva ušteda je veća od troškove krize u Grčkoj. Njemačka je očigledno imala koristi od grčke krize", navodi se u istraživanju tog privatnog, neprofitnog instituta, i dodaje da se investitori uvijek kada su suočeni sa krizom tradicionalno okreću sigurnom utočištu za njihov novac.

"Svaki put kada su se finansijska tržišta u proteklim godinama suočavala sa lošim vijestima iz Grčke, kamatne stope na obveznice njemačke vlade su padale, a svaki put kada bi bila objavljena dobra vijest, prinosi su rasli", dodaje se u istraživanju.

U studiji se navodi i da su obveznice drugih zemalja, poput SAD, Francuske i Holandije, imale dobiti od grčke krize, ali u znatno manjem obimu.

Njemačka je, kako podsjeća Frans pres, zahtjevala fiskalnu disciplinu i stroge ekonomske reforme u Grčkoj, u zamjenu za dodjelu dodatne pomoći od strane međunarodnih kreditora.

Bonus video: