PREMIJER POTVRDIO:

Dio krila zaista pripada nestalom malezijskom avionu

Prošle sedmice, dva metra dugačak dio krila, sa morskim račicićima prikačenim na površini, pronađen je blizu francuskog ostrva, a stručnjaci su potvrdili da pripada avionu tipa "boing 777"
0 komentar(a)
Malezijski avion MH370, Foto: Twitter
Malezijski avion MH370, Foto: Twitter
14.02.2019. 05:49h

Malezijski premijer Nadžib Razak potvrdio je da dio krila aviona Boing 777, otkriven na francuskom ostrvu Reinion u Indijskom okeanu, pripada malezijskom avionu koji je nestao na letu MH370 prije 17 mjeseci.

"Međunarodni tim stručnjaka je konačno potvrdio da ostaci aviona sa ostrva Reinion zaista pripadaju avionu sa leta MH370", saopštio je Nadžib na televiziji, u četvrtak rano po lokalnom vremenu.

Avion malezijske aviokompanije nestao je sa radara u martu prošle godine sa 239 putnika i članova posade, na letu od Kuala Lumpura do Pekinga.

Prošle sedmice, dva metra dugačak dio krila, sa morskim račicićima prikačenim na površini, pronađen je blizu francuskog ostrva, a stručnjaci su potvrdili da pripada avionu tipa "boing 777".

Francuski i malezijski eksperti počeli su danas da ispituju dio avionskog krila za koji mnogi vjeruju da bi mogao da bude prvi opipljivi trag o sudbini nestalnog aviona "Malezija erlajnsa" na letu 370.

Metalni dio je pronađen na ostrvu Reinion u Indijskom okenau i poslat u Francusku, gdje su istražitelji iz Malezije, Francuske i SAD utvrdili da pripada nestalom "boingu 777" malezijske aviokompanije, prenosi AP.

Pored toga što će utvrditi porijeklo pronađenog dijela, kako analitičari navode, istražitelji će ga ispitati uz pomoć moćnih mikroskopa kako bi stekli uvid u pravi uzrok pada aviona.